Забраняват скандиранията на фенове по време на Игрите в Токио?

от Борил Гочев , Източник: БГНЕС
13:32, 13.11.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Други спортове
забраняват скандиранията фенове време игрите токио

Феновете могат да получат забрана за скандирания по време на Олимпийските игри в Токио, за да се избегне риска от разпространение на коронавируса, съобщи официално лице.

Коментарите идват след тестово събитие по гимнастика в Токио в неделя, където привърженици, носещи предпазни маски, бяха призовани да не викат, като вместо това ръкопляскаха тихо и кимаха в знак на одобрение.

Изпълнителният директор на Токио 2020 Тоширо Муто сподели, че феновете, пристигащи в Япония, може да не преминават задължителна 14-дневна карантина, казвайки, че мярката трудно би била наложена. Но той добави, че организаторите обмислят призоваването на фенове да не викат или да говорят на висок тон, за да се минимализира риска от заразяване с COVID-19 на отложената олимпиада.

„Има вероятност да помолим олимпийските фенове да се въздържат от викане или говорене на висок глас. Когато помислим за ефекта от пандемията, това е нещо, което трябва да обмислим, за да редуцираме разпространението на заразата“, каза Муто след среща на комисията.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви в сряда, че е все по-уверен, че „значителен брой“ фенове ще получи разрешение да посети Игрите.

Муто сподели, че ръководните лица обмислят премахването на карантината за пристигащи фенове и заместването й със серия от тестове и здравни проверки.

Олимпийските игри бяха отложени с година за следващия юли заради пандемията от коронавирус, но независимо от повишения брой случаи, Игрите не изглеждат застрашени на този етап.

Токио стартира провеждането на тестови състезания, включително почти пълен бейзболен мач и гимнастическата надпревара с четири страни в неделя, проведена при строги мерки.

Президентът на МОК Бах, чиято визита следващата седмица ще бъде първата след отлагането на Олимпиадата, сподели, че събитията са положителен знак. „След като видях различните тестове в Япония, можем да бъдем все по-уверени, че ще имаме значителен брой привърженици и на олимпийските стадиони. Колко точно и при какви условия, ще зависи до огромна степен от бъдещето развитие на ситуацията“, каза той след заседание на Изпълкома на МОК.

Япония в момента има стриктна забрана върху на практика целия чуждестранен туризъм. Муто сподели, че всеки таван върху броя зрители или правила за гостуващите публики, ще бъде решен през пролетта.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Здравният министър в НС: Учениците боледуват безсимптомно, но спомагат за разпространение на заразата
Здравният министър в НС: Учениците боледуват безсимптомно, но спомагат за разпространение на заразата
НЗОК публикува ред и условия за отпускане на лекарства
НЗОК публикува ред и условия за отпускане на лекарства