Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Зачестяване на пожарите заради непочистени комини в Благоевградско

от БНТ
08:50, 22.01.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Зачестяват пожарите заради отоплението на твърдо гориво и непочистените комини. Само за последната седмица в района на Благоевград изгоряха покривите на няколко къщи, а пожарникарите всеки ден се отзовават на сигнали за помощ.

През последните няколко седмици пожарникарите от Благоевград почти всеки ден се отзовават поне на един сигнал за запален комин, като една от основните причини са непочистените сажди, които се възпламеняват, а последиците са повредени покриви, опушени стени, както и къщи негодни за живеене през студените месеци от годината.

Преди две години, докато е на гости при дъщеря си, Елена Костова получава стряскащо обаждане. В блока, в който живее, избухнал пожар и апартаментът ѝ е пострадал сериозно. Огънят тръгнал от комина на съсед.

Кухнята в апартамента ѝ изгоряла напълно, при още три етажа нагоре имало щети.

Само в Благоевградска област всеки отоплителен сезон стават около 200 такива пожара, а тази зима броят им е дори и по-голям.

"Само за вчерашния ден имаме 4 такива сигнала, свързани със запалени комини, в цялата страна имаме доста такива пожари. Освен материалните загуби, които нанасят, взеха и няколко жертви, така че нека хората обърнат внимание и се погрижат за отоплителните си уреди", заяви главен инспектор Борислав Сарафов, "Превантивна и контролна дейност" в РСПБЗН-Благоевград.

Кирил Николов следва съветите на експертите и всяка година поне веднъж почиства комините на дома си в село Бараково.

Ако коминът се запали температурата в него надвишава 1000 градуса. Трябва веднага да подадем сигнал на 112 и в никакъв случай да не използваме нафталин или други леснозапалими вещества.

Задължително е в подпокривното пространство коминът да бъде измазан и отвътре, и отвън. Освен това всяка година трябва да се почиства, желателно е преди началото на отоплителния сезон.

Автори: Антония Сукалинска, Станислава Николова

Вижте още в прякото включване на репортера ни Станислава Николова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Младите играчи не могат да намерят общ език с Кристиано Роналдо
Младите играчи не могат да намерят общ език с Кристиано Роналдо
НАТО отхвърли искането на Русия - няма да изтегля войските си от България и Румъния
НАТО отхвърли искането на Русия - няма да изтегля войските си от България и Румъния