НОВИНИ

Зачестяват антиправителствените протести в Испания

bnt avatar logo
от БНТ
07:23, 21.05.2020
Чете се за: 00:43 мин.

Ръководителят на Световната здравна организация предупреди, че пандемията на коронавирус далеч не е свършила, след като светът отбеляза най-голям ръст на новите случаи в рамките на денонощие - 106 хиляди.

Генералният директор изрази особена тревога за увеличаване на заболелите в страните с ниски и средни доходи. Общият брой на заразените в света наближава 5 милиона, починалите на планетата са 326 хиляди.

В Испания зачестяват демонстрациите срещу извънредното положение, продължено за пети път, сега до 6 юни.

Протестите с искания за "свобода" и оставка на кабинета се оглавяват от дясната опозиция и крайната десница. Недоволните в Мадрид обвиниха правителството в ограничаване на свободите и некомпетентно справяне със санитарната криза.

Не можете да защитите испанците с нищо, освен с брутална изолация, заяви лидерът на дясната Народна партия Пабло Касадо.

Според Сантяго Абаскал от крайнодясната Вокс "бунтът на балконите, тенджерите и маските е неудържим".

Премиерът Санчес защити предпазливото вдигане на мерките в страна с 28 хиляди жертви на пандемията. Според него всеки ден в страната има нови стотици заразени, които трябва да бъдат открити, лекувани и изолирани.

От днес в Испания е задължително носенето на маски за всички граждани над 6-годишна възраст по улиците и на закрити обществени места, където е невъзможно спазването на дистанция от два метра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В какви условия работят лекарите в Спешното отделение в Ямбол?
В какви условия работят лекарите в Спешното отделение в Ямбол?
Арестуваха бивша барета за подпомагане бягството на Карлос Гон
Арестуваха бивша барета за подпомагане бягството на Карлос Гон