НОВИНИ

Частично отварят всички щати в САЩ

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
06:13, 21.05.2020
Чете се за: 01:05 мин.
САЩ

Всички 50 американски щата предприеха стъпки към частично отваряне след два месеца ограничения заради пандемията от коронавирус. В същото време смъртните случаи в страната надвърлиха 92 хиляди.

Кънектикът стана последният щат, вдигнал мерките срещу заразата, като разреши отваряне на магазини и ресторанти при някои условия.

В същото време остават редица различия между отделните щати по отношение на броя на заразените и темповете на икономически рестарт. Много щати не отговарят на федералните насоки за отваряне, включително 14-дневен спад на кривата на установените случаи.

Някои от най-засегнатите райони, влючително Ню Йорк, Ню Джърси и Вашингтон отчитат най-рязък спад, докато повечето щати регистрират плато. Аризона и Северна Каролина пък още съобщават за ръст на заболелите.

В Мериленд гражданите трябва да се придържат към отдих на открито на голф-игрища, плажове и къмпинги, а в други щати като Оклахома са разрешени посещенията на религиозни служби, правене на татуировки и дори посещения в нощни клубове.

В по-предпазливите щати, предимно в Северо-изтока и на Западния бряг, е в ход регионален подход, например при съответни стандарти за тестове и спад на броя на заразените.

Президентът Тръмп се обяви срещата на Г-7 през юни да се проведе на живо в резиденцията Кемп Дейвид като демонстрация на сила и оптимизъм. Той уточни кога ще спре приема на антималарийния препарат хидрокси-хлорокин като средство срещу коронавируса.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Мисля, че режимът свършва след ден или два. Мисля, че след два дни.

Американският Сенат прие законопроект, който може да блокира някои китайски компании да продават акции на американските фондови борси.

Текстът изисква чуждестранните фирми да спазват американските стандарти за одити и други финансови разпоредби.

Мярката трябва да бъде приета от Камарата на представителите, преди да бъде подписана от президента Тръмп, който яростно критикува Пекин за справянето със заразата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия забранява временни работници в месопреработвателната индустрия
Германия забранява временни работници в месопреработвателната индустрия
Възобновяват спрените изпълнителни производство заради извънредното положение
Възобновяват спрените изпълнителни производство заради извънредното положение