НОВИНИ

Задача от изпит по химия скара кандидат-студенти и комисия

bnt avatar logo
от БНТ
11:55, 08.07.2022
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

Спор заради задача по химия в кандидатстудентския изпит в Медицинския университет в Пловдив. Според кандидат-медиците тя е зададена некоректно и затова те смятат да заведат иск срещу комисията, която е изготвила изпитните задачи. От учебното заведение обаче са категорични, че пропуск и ощетени няма. Министерство на образованието започна проверка по случая.

В последния трети въпрос от теста по химия кандидат-студентите имат да решат задача, която представлява химичния процес нитриране. Повечето от тях получават отговор, различен от посочения като верен от учебното заведение. Стигат до заключението, че въпросът не е коректно зададен и търсят юридическа помощ.

"Ако университетът е посочил определена литература за подготовка и в нея липсва конкретият пример, то как кандидат-студентите ще се подготвят за таково решение", заяви адвокат Лидия Димитрова.

В учебното заведение са разгледали сигнала и са категорични, че въпросът е част от учебното съдържание.

"Въпросното условие на задачата касае учебник по химия и опазване на околната среда за 12-и клас и той е посочен в подготовката. Издателството е "Просвета", което е утвърдено", заяви проф. Мариана Мурджева, ректор на МУ-Пловдив.

На въпросния изпит са се явили 1160 души и изпитните работи вече са проверени.

"Тъй като всяко нещо се оценява и носи определен брой точки, тежестта на тази част от задачата се оценява на около 18 стотни, така че това в никакъв случай няма да бъде фатално за тези, които са се справили и на останалата част от изпита", заяви проф. Ани Белчева, заместник-ректор по учебна дейност.

И двете страни са сигнализирали Министерството на образованието, откъдето започват проверка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПАОК загуби двама нападатели за мачовете с Левски
ПАОК загуби двама нападатели за мачовете с Левски
Шиндзо Абе почина след стрелбата срещу него
Шиндзо Абе почина след стрелбата срещу него