НОВИНИ

Иван Демерджиев: Забавеното извеждане на Георги Семерджиев позволява на защитата му да развие различни версии

bnt avatar logo
от БНТ
08:20, 08.07.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Не мисля, че законът е врата в полето и е крайно време органите, призовани да изпълняват закона, да го правят, вместо да се оправдават с липсата на законова уредба. Така адвокатът и бивш служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев коментира тежката катастрофа в София в студиото на "Денят започва".

"При данни за десетки нарушения на този водач, при данни поне за няколко нарушения, които могат да осъществяват престъпни състави, правоохранителните органи е трябвало да вземат мерки, за да прекратят подобни трагични събития", коментира той.

Проблемът е в липсата на достатъчно воля за правоприлагане, като час по-скоро това трябва да бъде променено. Според Демерджиев обявените полицейски акции срещу шофиране под въздействие на наркотици са закъсняла мярка.

"Тези акции трябваше да се направят преди инцидентът да е факт. Такива водачи трябва много внимателно да се наблюдават и мерки да се взимат в аванс, така че те да не представляват заплаха за обществото."

Бойко Рашков потвърди, че служителка на полицията е съдействала на Георги Семерджиев

Дори Георги Семерджиев да е бил защитен свидетел, каквато информация излиза по медиите, нищо не му позволява да гази закона и да извършва престъпления с толкова тежки последици, заяви адвокат Демерджиев.

"Причината трябва да се търси включително и в информацията, че полицейски служители са помагали на този човек да извършва безобразията, които е извършвал. Тази практика трябва да приключи с понасяне на истинска отговорност от хората които са го правили - не просто да обяснят действията си или да понесат дисциплинарна отговорност, а да понесат цялата тежест на закона".

Полицайката, помагала на Семерджиев: Съвестта ми е чиста

Иван Демерджиев коментира, че извеждането на Семерджиев от дома му 7 часа след задържането е прекомерно забавяне и органите трябва да обяснят какво ги е възпрепятствало да предприемат по-навременни действия.

"Те трябва да отговорят също защо не е осъществена превенция по отношение на това лице, защото данните са ужасни - 17 години кара без свидетелство за управление. Ако такова лице не може да бъде спряно, какво остава за по-скромните нарушители на пътя", попита Иван Демерджиев.

Работата на адвокатите е да намират грешки на правохранителните органи, подчерта Демерджиев. Според него заради забавянето сега е възможно Георги Семерджиев дори да пледира, че не е бил в колата. Големият период от инцидента до задържането и извършването на действия позволява да се развият различни защитни действия.

"Той може да получи до 20 години затвор, тук вече трябва да се обследват смекчаващи вината обстоятелства. Към днешна дата аз не съм чул за такива", каза адвокат Демерджиев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицайката, помагала на Семерджиев: Съвестта ми е чиста
Полицайката, помагала на Семерджиев: Съвестта ми е чиста
Време е за новия сезон в Първа лига
Време е за новия сезон в Първа лига