НОВИНИ

Опашки пред пощите в първия ден от изплащането на пенсиите

bnt avatar logo
от БНТ
22:53, 07.07.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Опашки пред пощенските клонове в страната в първия ден от изплащането на пенсиите. След актуализацията на бюджета те са увеличени с 10%. Така минималната пенсия за пълен осигурителен стаж и ранно пенсиониране е 467 лева.

Защо обаче отново се стигна до струпване на хора пред гишетата и какво могат да си позволят възрастните хора с новите пенсии на фона на покачващите се цени.

Повечето пенсионери решиха да вземат парите си рано сутринта, за да избегнат жегите. Други се редиха на опашка без да спазват предварителния график. В Пловдив, въпреки че работиха и седемте гишета в Централна поща се стигна до струпване на хора.

Дори възрастна жена колабира. В обедните часове опашки вече нямаше. На практика пенсионерите днес получиха средно между 90 и 100 лева повече, заедно с включената Ковид добавка. И въпреки че сумата не е толкова голяма, зарадва възрастните хора. Но след като най-нетърпеливите платиха сметките си за ток и вода, повечето са на мнение, че това увеличение не е адекватен отговор на галопиращите цени.

А в много от малките, квартални магазини в Русе хората все по-често пазаруват на вересия и се издължават като вземат пенсиите.

От рано сутринта възрастните хора в русенското село Бъзън се наредиха на опашка пред пощенския клон в очакване на новите си пенсии. Нуртен Белберова получи 97 лева повече. Въпреки това се чуди какво по-напред да купи с тях.

Нуртен Белберова: И 100 лв. да е, пак не помага, защото водата, например, сега се увеличи двойно. 120 лв. вода, то една пенсия е – за лекарства ли, аз толкова лекарства имам, толкова вода, толкова ток, не се живее.

За да оцелее Нуртен отглежда зеленчуци в градината си. Повечето хора в селото разчитат и на децата си, за да преживеят месеца.

Фемие Илиязова: Ако не са децата, за никъде не сме. Децата, децата помагат.

Цветанка Йорданова се пенсионира като лаборант, но за да си помогне с високите сметки в момента работи като продавачка в хранителен магазин. Казва, че днес е най-натовареният й ден, защото всички пазарували на вересия през месеца идват да се издължат. Имената и сумите е записала в тефтера си.

Цветанка Йорданова - продавачка: Искат да си купят някои неща и на познати хора продавам доста често на вересия. За дребни работи - мляко, яйца. Редовно си връщат хората като си получат пенсията.

От първи октомври всички пенсии отново ще бъдат преизчислени, но ще се повишат доходите само на 715 000 души, които са с най-ниски пенсии, за да може средната сума да стане 722 лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС не освободи Иван Гешев от поста
ВСС не освободи Иван Гешев от поста
Злато и бронз за България в тройния скок на Европейското по лека атлетика за юноши до 18 г.
Злато и бронз за България в тройния скок на Европейското по лека атлетика за юноши до 18 г.