НОВИНИ

Кръвните проби за алкохол и наркотици трябва да се взимат непосредствено след инцидент, заявяват експерти

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:12, 07.07.2022
9539
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Кръвната проба за алкохол и наркотици е добре да се вземе непосредствено след възникнал инцидент. В противен случай е възможно резултатът да бъде опорочен, категорични са специалисти.

Тъй като бе задържан повече от 24 часа след катастрофата Георги Семерджиев не е бил изследван в този времеви интервал за наличие на алкохол или наркотични вещества в кръвта.

Всеки организъм обработва по различен начин приетия алкохол. Затова взимането на кръвна проба непосредствено след инцидент е от ключово значение.

"Няма как да бъде направена интерпретация какво е било съдържанието на алкохола например 20 или 24 часа след момента на неговата консумация. Има хора, които метаболизират по-бързо, при други е по-бавно", обясни токсикологът проф. Петко Маринов.

Кръвна проба за алкохол, взета повече от ден след приема на алкохол няма да отчете етанол, особено при млад, здрав човек - в това са категорични всички експерти, с които екипът ни разговаря.

"Едно денонощие след консумацията на алкохол е много вероятно в кръвта да няма никакъв алкохол", заяви проф. Маринов.

Според юристи при задържане на обвиняемия часове след катастрофа няма как да се докаже кога евентуално той е приел алкохол - преди или след инцидента. И в такива случаи резултатите от изследванията обикновено са оборвани в съда. Тестовете за наркотици могат да засекат определени видове дни след употребата. Но има и такива, които не остават в кръвта толкова дълго.

"Има други видове, за които ще бъде също късно, ако не е взета веднага след като е задържан този човек", каза Диана Русинова - Европейски център за транспортни политики.

"Меродавното за съдебната практика е концентрацията на дадено вещество в кръвта", уточни проф. Маринов.

Какъв е редът за взимане на проби е уредено в Наредба 30. Според експерта по пътна безопасност Диана Русинова в нея все още има "вратички", които позволяват различни нарушители да се измъкват.

"В момента съществува в известна степен хаос, не е ясно кой какво прави, кога го прави, къде го прави и как го прави, което създава възможност за тълкуване, което е проблем и се създават правни възможности един виновен човек да се измъкне от наказателно преследване или да не получи справедлива присъда за това, което е извършил", коментира тя.

При вчерашния арест на Георги Семерджиев той е отказал да даде проба за алкохол и наркотици. В такава ситуация, за да бъде взета проба, е нужно разрешение от съда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украинската армия съобщи за нови руски удари в Одеска област
Украинската армия съобщи за нови руски удари в Одеска област
Иван Иванов започна с победа участието си на Уимбълдън за юноши до 14 години
Иван Иванов започна с победа участието си на Уимбълдън за юноши до 14 години