НОВИНИ

Бойко Рашков потвърди, че служителка на полицията е съдействала на Георги Семерджиев

bnt avatar logo
от БНТ
15:45, 07.07.2022 (обновена)
7439
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

От тази вечер започва мащабна национална акция срещу шофирането под въздействие на наркотични вещества. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков на брифинг по повод тежката катастрофа в София.

Вижте повече в прякото включване на Татяна Йорданова.

"Днес решихме да обявим война на всички рецидивисти. Трагедията от вчера, подобно на трагедията с Милен Цветков, се дължи на шофирането под въздействие на наркотични вещества и алкохол. Никой не трябва да е над закона", категоричен бе премиерът.

Вътрешният министър Бойко Рашков потвърди, че полицейска служителка от 1-о РПУ е съдействала на обвиняемия Георги Семерджиев след произшествието. Нейното име е Симона Радева и тя беше разпитана в Националното следствие. За момента работната версия е че тя, заедно с приятеля си, който работи в 4-о РПУ, са работили "на черно" за Георги Семерджиев и са му помагали в случай, че бъде спрян от полицията

Радева е съобщила на разследващите друга информация - в нощта след инцидента полицаи от 4-о РПУ занесли на Семерджиев стълба, за да се прибере в апартамента си, понеже ключовете му са изпаднали на мястото на катастрофата.

Полицаи от 4-то Районно занесли стълба на Георги Семерджиев, за да влезе в апартамента си след катастрофата

На брифинга на властите стана ясно, че в колата на Семерджиев е имало и друг човек, но все още не е официално потвърдена самоличността му. Освен това в автомобила са открити нетипични за цивилен гражданин предмети.

"Тя (Симона Радева, б.р.) има отношения с него, какви са точно - предстои да се изясни в хода на разследването. В колата са открити такива предмети, които са атрибути на полицаите - синя лампа, палка. Едва ли има основание в колата на този човек да има предмети, които се ползват единствено от полицаите", обясни министър Рашков.

Бъдете убедени, че в момента, в който се направят съответните изводи и се докаже неспособност за изпълнение на полицейски задължения, аз ще направя всичко възможно като министър да се разделя с тези служители, категоричен бе той.

"Ще се постараем да изясним в детайли случая, свързан със Семерджиев. Включително ако има достатъчно данни и за съпричастна в определена степен дейност на служители на МВР. Включително всички случаи, за които имаме вече съмнения, че са били неглижирани в някаква степен. И дали някой не е причинил косвено този трагичен резултат", заяви той.

Рашков съобщи още, че Георги Семерджиев е без шофьорска книжка от 2005 година, но до ден днешен е управлявал различни МПС. Органите на МВР са предприемали десетки действия по предишни провинения на Семерджиев. Пращани са и преписки до прокуратурата, но обвинението ги е връщало с указания за налагане на административни глоби.

"Искам да ви кажа, че през изтеклите 6 години Георги Семерджиев е имал чудесна възможност след като му е отнето свидетелството за управление, да се яви на изпит и да получи ново. Имаме безспорни данни, че вместо да направи това, той се е постарал да получи шофьорска книжка от Швейцария. Оттам пък ние получихме данни, че не е издаван подобен документ на български гражданин", каза Бойко Рашков.

Вътрешният министър е разпоредил Инспекторатът на МВР да предприеме незабавни проверки по всички случаи, в които Георги Семерджиев е нарушавал закона и, съответно, дали служителите на МВР са си свършили работата.

Георги Семерджиев действително е бил свидетел по дело за наркоразпространение, но това в никакъв случай не го е поставяло в някакво привилегировано положение, заяви още Бойко Рашков. Преди време Семерджиев е бил заловен с половин килограм марихуана и около 300 - 400 грама кокаин, като процесът по този случай не е протекъл по обичайния ред.

"Прокурорът и защитата на Семерджиев са се договорили на осем месеца лишаване от свобода. Сега се установи, че след като е излязъл от затвора, той се води на адрес в пети район на столицата ("Оборище" - б.р) и е нямало никакво полицейско наблюдение на този човек", каза министърът.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диа Евтимова не успя да се противопостави на първата поставена в схемата на тенис турнир в Германия
Диа Евтимова не успя да се противопостави на първата поставена в схемата на тенис турнир в Германия
Монтират гъвкави колчета по пътя в Кресненското дефиле
Монтират гъвкави колчета по пътя в Кресненското дефиле