НОВИНИ

"Добрите истории": Доброволци от Бургас се грижат за опазването на къдроглавия пеликан

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
10:55, 07.07.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Шепа доброволци от Бургас се заемат с опазването на къдроглавия пеликан - вид, застрашен от изчезване. Птицата е една от емблемите на Бургас, защото целогодишно се среща в езерата на града.

Ние сме много привилегировани, няма друг такъв европейски град, от който могат да се видят тези гигантски птици, казва Радостина Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие".

И макар да говорим за къдроглавия пеликан - героят не е той, а хората с мисия, които осигуряват хоризонти и свобода за тези птици и вече години се опитат да им проправят път у нас

"Къдроглавият пеликан е в Червената книга на България и в световния червен списък- Ако този вид изчезне, със сигурност това ще се отрази по веригата", казва Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците.

А надеждата на света да възстанови популацията на пеликана е именно в България. Може би заради климата, а може би и заради хора като Свилен. Той и екипът му изграждат няколко наколни дървени платформи, покрити с тръстика, така че да наподобяват максимално плаващ тръстиков остров.

"Това ни беше козът за привличането им. Ние сме, бих казал, гръбнакът на популацията на къдроглавия пеликан", обясни Свилен Чешмеджиев.

Още на следващата пролет там загнездяват първите обитатели. Затова доброволците намират още едно убежище край Тутракан. Там те слагат макети на пеликани в реални размери, за да привлекат истинските птици. И тази идея е успешна.

Благодарение на усилията им, популацията на пеликана се е удвоила през последната година. А с различни концерти, арт и спортни прояви, доброволците от фондация "Биоразнообразие" решават да провокират интереса на хората към пеликаните. Не само това - ами и да ги привлекат да дарят средства за опазването както на птиците, така и на езерата.

"Много сме щастливи, защото се включиха много артисти, музиканти и танцьори, които идват и безвъзмездно помагат за каузата с идеята наистина да съберем съмишленици и приятели, които са готови да дарят за пеликана", разказа Радостина Ценова.

На крачка от брега, в града на пеликаните, редица събития заживяват под мотото "Пеликани канят" - проект, в който смисъл виждат и от платформа "Агора" и от фондация "Америка за България". Част от средствата ще отидат за конкретни природозащитни дейности в Атанасовското езеро, а друга част ще бъзе използвана за монтирането на арт инсталация.

Вижте повече в репортажа

Гледайте още от "Добрите истории"

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ ще бойкотира кворума, докато не се гласува кабинета "Василев"
ГЕРБ ще бойкотира кворума, докато не се гласува кабинета "Василев"
Шефът на КАТ комисар Тенев: Семерджиев е хващан 6 пъти без книжка, има 80 отнети точки и е системен наркоман
Шефът на КАТ комисар Тенев: Семерджиев е хващан 6 пъти без книжка, има 80 отнети точки и е системен наркоман