НОВИНИ

Скандали в НС заради закритото изслушване за доставките на газ

Николай Минков
от Николай Минков
10:32, 07.07.2022 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Скандали в парламента след като председателят Мирослав Иванов реши на закрито заседание да бъдат изслушани премиерът и енергийният министър по искане на ГЕРБ-СДС.

Кирил Петков и Александър Николов трябва да дадат повече детайли относно сигурността на газовите доставки. Мирослав Иванов поиска без гласуване, позовавайки се на правилник, да се засекрети изслушването. От опозицията, вносители на изслушването, веднага реагираха.

Мотивът ми беше, че в деловодството н НС са постъпили 4 доклада по темата с гриф "Секретно" от енергийното министерство и от ДАНС. От ГЕРБ остро реагираха. Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова попита кое е секретното в това, че "Булгаргаз" е поискал със задна дата повишение на газа с 32% за юли, а съдбата на танкерите с втечнен газ не е ясна. Тя призова за открито изслушване.

От "Възраждане" също се обявиха за открито заседание:

Ние от "Възраждане" считаме, че ако някой иска да скрие, което вчера се каза, че има поскъпване на газа с повече от 30% и някой иска да скрива подробностите за икономическата катастрофа, към която се насочва държавата и опитите да се скрие от обществото, заяви председателят на партията Костадин Костадинов.

ДПС и "Има такъв народ" също подкрепиха искането на ГЕРБ-СДС за открито заседание и разкритикуваха действията на временния председател на НС Мирослав Иванов за закрие изслушването.

Господин председател, не се чувствайте задължен да влизате в подобни обяснения, защото сте отвъд правилника. Там сте, за да давате думата, а не да давате акъл. Всяка парламентарна група и всеки депутат имат право на мнение и вие не се чувствайте длъжен да го опровергават, каза Йордан Цонев от ДПС.

Никога премиерът не си е позволявал да лъже. Нека излезе и да чуем примерът какво има да ни каже, каза Станислав Балабанов от ИТН.

От БСП и ПП защитиха искането за закрито заседание:

В правилника е разписано как да протече заседанието по член 44, когато има документи в секретното деловодство председателят е длъжен да го засекрети без да се гласува. Точно и ясно е записано. Ако някой не е запознат, това е друг въпрос, каза Георги Свиленски от БСП.

Трябва да направи изслушване как се справя правителството с управлението на криза, създадена от бившите управляваща . Видяхме, че засега се справя добре. Газът не е спрял предприятията са осигурени. Молбата ми е следната, тъй като има действия, породили тази криза и затова трябва да с запознаем с тези секретни документи довели до тези неща, каза Андрей Гюров от ПП.

Възмутени от закритото заседание, от ГЕРБ-СДС заявиха в кулоарите на парламента, че повече няма да влизат в зала, за да осигуряват кворума на това Народно събрание.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев удостои военнослужещи с висши офицерски звания
Румен Радев удостои военнослужещи с висши офицерски звания
Ирен Саръбоюкова завърши девета на Европейското първенство по лека атлетика до 18 години
Ирен Саръбоюкова завърши девета на Европейското първенство по лека атлетика до 18 години