НОВИНИ

Близки на две момчета, загинали в катастрофа, протестираха пред съда в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 07.07.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

В Пловдив заради трагична катастрофа преди две години, при която загинаха двама младежи, днес се проведе пореден протест.

Катастрофата става край село Кадиево, предизвикана е от дрогиран шофьор с малък опит. Той вече е осъден на 5 години затвор и лишаване от шофьорската книжка за 8 години.

Близките на жертвите, както и самият обвиняем, обжалват присъдата пред апелативните магистрати.

Наказанията са строги, ако бъдат прилагани адекватно, ако се отчете степента на обществената опасност, ако се отчете характеристиката на този, който е извършил престъплението. В настоящия случай всички страни обжалват присъдата, прокуратурата я протестира, никой не е доволен, пострадалите лица считат, че то е изключително занижено, защото е ориентирано към минималния размер при двама загинали, двама ранени и дрогиран шофьор. Категорично не считаме, че наказанието не следва да бъде ориентирано към минималния размер, каза Антоанета Николова, адвокат.

Аз не мога да повярвам - пет години за два човешки живота! Ние искаме максимална присъда. Значи съдът толерира хората като Петър Маринашки. Случаят в София преди няколко дни - това е вторият Петър Маринашки. Ако има адекватни присъди, ефективни, хората да виждат, те по някакъв начин ще се замислят дали ще се качат като този в София и Петър Маринашки, каза Тодор Бараков, баща на едно от загиналите момчета.

За мен не е нормално, след като си убил две деца на 16 и 17 години, да получиш присъда от 5 години и да си на свобода. И на следващия ден да си караш колата и да си ходиш по моренцата, по балканчетата и да си живееш живота. Настояваме за максимална присъда, която е 15 години и ефективна да си я лежи, каза Пламен Илчев, вуйчо на едно от загиналите момчета.

Делото днес беше отложено, тъй като адвокатът на обвиняемия е заявил, че не е имал достатъчно време да се подготви, въпреки че присъдата е издадена в началото на годината. Той беше глобен от съда с 1000 лева, а близките на жертвите определиха случилото се като гавра.

Вижте повече подробности в прякото включване на Николай Райшинов

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Караиванов беше избран за президент на Професионалната футболна лига
Атанас Караиванов беше избран за президент на Професионалната футболна лига
Два автобуса се удариха в София. Спешна помощ получи над 60 сигнала за катастрофата
Два автобуса се удариха в София. Спешна помощ получи над 60 сигнала за катастрофата