НОВИНИ

Задачата на Саутгейт

гарет саутгейт подготвяме отбора всеки възможен сценарий
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:20, 10.09.2023
Чете се за: 06:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Англия в момента разполага с огромен брой висококачествени играчи, които събрани на едно място образуват отбор, за който често се използва изразът "златно поколение". Такова преди време имаше Испания, после Белгия, сега в последните години тимът под прицел заради вълшебните си футболисти е Англия. Само се замислите, че в редиците на "Трите лъва" в момента са Хари Кейн, Рахим Стърлинг, Маркъс Рашфорд, Фил Фоудън, Букайо Сака, Джеймс Мадисън, Джуд Белингам. И кой ли още не! Но по някаква причина отборът все още не успява да спечели титлата, която толкова много бленува и за която на Острова дори от суеверие не смеят да говорят. Да, 1966-а вероятно никога няма да избледнее в съзнанието на любителите на футбола в Англия, но онзи триумф е преди почти 60 години. Бяха близо на европейското първенство - загубиха финала, бяха близко на последните два Мондиала - отпаднаха на полуфинал и на четвъртфинал от Франция в двубой, за който предварително се знаеше, че ще определи финалиста на турнира в Катар, след като в този поток на полуфинал съперник щеше да е Мароко. В Англия започват все по-често да си задават въпроса: „Ако разполагаме с подобни състезатели, дали тогава вината не е в треньора?“

Гарет Саутгейт има на разположение брилятни играчи, което, разбира се, е лукс, макар и понякога да трябва да потушаваш буйно поведение, войни на егото и разпри в съблекалнята. Но по-важната задача за мениджъра на "Трите лъва" е не да е омиротворител, а да избере точните играчи, с които и догодина да преследва европейската корона по терените на вечния съперник - Германия. Ясно е, че Англия ще се класира за шампионата на Стария континент, но дали ще го спечели? Ако ме питате към днешна дата - не, няма да го направи. И причината доста вероятно наистина може да се окаже инатът на Саутгейт и често странните решения.

Ако например погледнем към двубоя с Украйна във Вроцлав снощи, можем да останем озадачени поради повече от един факт - отборът изглеждаше лесно разгадаем и не можем да твърдим, че беше особено изобретателен в атака, при все че разполага с гореописаните отлични състезатели. Да, Хари Кейн помогна доста на Кайл Уолкър да отбележи първия си гол с националния екип в 77-ия си двубой за родината, но това надали може да се опише като достатъчно за цял мач. Ами Джордан Хендерсън? Дори запитан след двубоя защо продължава да настоява с присъствието на халфа в тима, Саутгейт беше доста пестелив в отговорите си. И аудиторията няма как да не се чуди, защото Хендерсън избра пътя към Саудитска Арабия и фланелката на Ал Итифак и е странно да играе по 90 минути за сметка на доста по-младия от него Джуд Белингам, който в момента твори със забележителна честота и лекота в Реал Мадрид. В отбрана също има доста деликатни теми, които провокират също толкова деликатни дискусии. Играчи като Джон Стоунс и Трент Александър-Арнолд са използвани едва ли не като вътрешни полузащитници в клубните си тимове и няма да е чак толкова учудващо, ако се експериментира с позиционирането им пред защитата и в някой мач на Англия. Но в сърцето на отбраната продължава да се подвизава Хари Магуайър - човек, който продължава да получава иронични подмятания заради формата и грешките си. Човек, който вече има повече минути за националния тим през настоящия сезон, отколкото за клубния си Манчестър Юнайтед, което е напълно парадоксално. Вратарският пост също подлежи на дискусия, защото дългогодишният номер 1 Джордан Пикфорд винаги играе с огромен хъс, но неговият Евертън очевидно ще страда доста през настоящия сезон и дори от психологическа гледна точка не е особено полезно да разчиташ на вратар, който във всеки двубой получава по няколко гола. Да, във Вроцлав не се случи нищо страшно за Англия, но отново имаше сигнали относно проблеми, по които трябва да се работи в следващите 9 месеца. Европейското първенство идва, идва и моментът за важни решения от страна на Гарет Саутгейт.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с общо 9 отличия на Европейските игри за спортисти със Синдром на Даун
България с общо 9 отличия на Европейските игри за спортисти със Синдром на Даун
Екипи на БАБХ обхождат наводнените райони в Царево
Екипи на БАБХ обхождат наводнените райони в Царево