НОВИНИ

Задължително реваксиниране за медици и пожарникари във Франция

пълнолетните франция поставят трета доза ваксина
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:59, 18.12.2021
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Френските власти въвеждат задължителни реваксинации на пожарникари и медицински персонал от 30 януари, съобщи министърът на социалните въпроси и здравеопазването Оливие Веран.

"Ще засилим ангажимента да ваксинираме медицинския персонал и пожарникарите с трета доза от 30 януари", каза Веран. Според него това е необходимо, за да се избегне увеличаване на броя на служителите от тези категории, които не могат да ходят на работа поради заразяване с COVID-19 и карантина след контакт със заразени.

Във Франция, включително в района на Париж, са установени няколко групи от заразяване с новия щам Омикрон.

Страната ще отмени концертите и фойерверките в новогодишната нощ. В началото на януари правителството ще обсъди законопроект, който предвижда замяна на санитарните карти със сертификати за ваксинация.

Наличието на такъв сертификат, издаден само на ваксинираните, ще е необходимо за достъп до институции за отдих и култура. Досега здравната карта се издаваше както след ваксинация с одобрени в Европейския съюз лекарства, така и въз основа на свидетелство за минало заболяване. Франция преживява петата вълна на COVID-19.

Миналата сряда бяха идентифицирани около 63500 заразени. Такива показатели не са регистрирани в страната от април. Властите са загрижени за бързото разпространение на новия щам на коронавируса Омикрон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев удостои с Почетния знак на президента световноизвестния тенор Хосе Карерас
Румен Радев удостои с Почетния знак на президента световноизвестния тенор Хосе Карерас
От утре: Влизаме в Гърция единствено с тест
От утре: Влизаме в Гърция единствено с тест