НОВИНИ

Задържаха 10 души за каналджийство

задържаха души каналджийство
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
14:01, 20.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Разкрита е организирана престъпна група, извършвала каналджийска дейност, съобщиха от МВР. Четирима са привлечени като обвиняеми и са задържани за срок до 72 часа след специализирана операция на ГДГП, ГДБОП и ДАНС, проведена под надзора и ръководството на Софийската градска прокуратура.

В хода на операцията на територията на град София, област София и област Монтана са извършени 13 претърсвания и изземвания с предварително разрешение от съда и 4 претърсвания и изземвания в условията на неотложност.

Иззети са мобилни телефони, симкарти, документи, преносими компютри.

За 24 часа по реда на Закона за МВР са задържани 10 лица, от които СГП привлече като обвиняеми четирима мъже – двама иракчани и двама българи. И четиримата са осъждани.

Според наблюдаващия прокурор събраните в хода на разследването доказателства са достатъчни, за да се направи обоснован извод, че за времето от 31 май до 20 октомври четиримата обвиняеми са участвали в организирана престъпна група, съставена да върши в страната престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от 3 години.

Групата е създадена с користна цел – да извлича облаги от превеждането на отделни лица или групи от хора, които не са български граждани, през границата на страната, без разрешение на надлежните органи на властта, както и от противозаконното подпомагане на чужденци да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона.

Наблюдаващият прокурор постанови обвиняемите да бъдат задържани за срок до 72 часа. Предстои СГП да внесе искания в Софийския градски съд за вземане спрямо обвиняемите на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Разследването по случая продължава.

10 човека са задържани при специализирана акция на ГДБОП и ДАНС за организирането на нелегална миграция през страната ни, потвърди във Велинград вътрешният министър Иван Демерджиев.

По думите му е разбит канал за трафик на хора от Турция през България до страни от Европейския съюз.

"Мисля, че този път стигнахме до организаторите на солиден канал за трафик на нелегални мигранти", посочи министър Демерджиев. Той отказа повече информация с мотив, че акцията продължава и в този момент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена е загинала при катастрофа в община Тунджа
Жена е загинала при катастрофа в община Тунджа
Сайтът на БНР вече е и на румънски език
Сайтът на БНР вече е и на румънски език