Задържаха мъж и жена, опитали да пренесат през граница кокаин за над 5 млн. лв.

от БНТ
16:10, 06.09.2020
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Окръжна прокуратура – Бургас задържа за срок до 72 часа 51-годишен мъж и 40-годишна жена. Те са обвинени за това, че са придобили и държали в себе си над 18 килограма (18 221 грама) високорисково наркотично вещество – кокаин и за това, че са направили опит са пренесат контрабандно през границата на страната същото наркотично вещество.

Обвиняемите за задържани на ГКПП „Малко Търново“ от митнически служители, извършили проверка на автомобила, с който те са се придвижвали.

Прокурор Георги Чинев съобщи, че по цени на свободния пазар задържаното количество кокаин надхвърля сумата от 5 милиона лева. Той посочи, че подобно количество предполага много висока степен на обществена опасност на престъпната деятелност на обвиняемите.

Думите му бяха допълнени и от прокурор Мануел Манев, който съобщи, че наркотикът е открит на 05.09.2020 г. (около 06.30 ч.) на граничният пункт в Малко Търново, където е проверен автомобила, с който са се придвижвали 40-годишна жена от град Бургас и 51-годишен мъж, живущ в морския град.

Те вече са подведени към наказателна отговорност за горепосочените две престъпления, които са извършени от тях в съучастие като съизвършители.

По тежкото от двете обвинения е за опит за контрабанда на високорисково наркотични вещества, което е наказуемо с „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години и „глоба“ от 200 000 лева до 300 000 лева. Предстои в Окръжен съд – Бургас да бъде внесено искане спрямо двамата обвиняеми да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

По досъдебното производство са извършени и претърсвания в недвижими имоти. Иззети са вещи, имащи отношение към предмета на разследване, намерени и иззети са и сумите от 3000 швейцарски франка и около 10 000 евро. Прокурор Манев каза още, че към момента се провеждат множество действия по разследването, назначени са и редица експертизи.

Наркотичното вещество е било разпределено в 17 пакета. То е било разположено в тайник, обособен в багажното отделение на автомобила, като обвиняемите са искали да преминат от Република България в Република Турция. Превозното средство е било обект на щателна митническа проверка, извършена на база метод „анализ на риска“.

До разкриване на престъплението се е стигнало благодарение на отличната координация между Окръжна прокуратура – Бургас и Агенция „Митници“, допълват властите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Дора Рангелова: Пред Пиронкова няма граници
Дора Рангелова: Пред Пиронкова няма граници
Лазаров и Аршинкова са двойни шампиони на Държавното първенство по тенис
Лазаров и Аршинкова са двойни шампиони на Държавното първенство по тенис