НОВИНИ

Поредна нощ на протести срещу полицейското насилие и расизма в САЩ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
13:17, 06.09.2020
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Антирасистките протести в САЩ продължават. Поредна бурна нощ на демонстрации в няколко градове. В Луисвил, Кентъки, наред с привържениците на движението "Животът на чернокожите има значение", марш проведоха негови противници и симпатизанти на президента Доналд Тръмп.

Полицията в Рочестър, Ню Йорк, използва сълзотворен газ, за да разпръсне събралото се множество. Протестите в 200-хилядни град се активизираха след като семейството на починалия при арест през март Даниел Пруд, показа кадри от задържането му. На тях мъжът е без дрехи, а глава му е покрита - вероятно като предпазна мярка срещу разпространението на COVID-19. Разследването на случая е възобновено, от работа са отстранени 7 полицаи.

Поредна нощ на протести срещу полицейското насилие и расизма и в Портланд, Орегон. Сборният пункт на привържениците на движението "Животът на чернокожите има значение" е местен парк, от където те тръгват към полицейски участъци и съдебни зали. Казват, че напрежението на расова основа е от години, но напоследък ситуацията ескалира.

Барак, жител на Портланд, Орегон: "Страх ме е. Страшно е, от години в Портланд има сблъсък между нас и тези фашисти, но никога не е било толкова ожесточен. След избирането на Доналд Тръмп, те - разбира се, станаха по-смели, и са навън, преследват хора."

А в Луисвил, Кентъки, се наложи полицията да направи всичко възможно, за да раздели протестните маршове - едните в защита на афроамериканците, а другите срещу тях и предимно привърженици на президента Доналд Тръмп.

Шествие в подкрепа на президента имаше и в щата Вашингтон.

Дапару Да Краша, жител на Ванкувър, Вашингтон: "100 дни хаос по улиците в Портланд, който е от другата страна на моста. Страх ме е да отида там. Не мога да заведа семейството си там. Роден съм там, но никога няма да се върна".

Случаите на стрелба по чернокожи от служителите на реда превърна темата за полицейското насилие и расовото неравенство в една от водещите в надпреварата за Белия дом в САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвети Пиронкова: Не очаквах толкова бързо да вляза във форма
Цвети Пиронкова: Не очаквах толкова бързо да вляза във форма
Гледайте ОНЛАЙН: Уелс - България, двубой от "Лигата на Нациите" НА ЖИВО от 15:30 ч.
Гледайте ОНЛАЙН: Уелс - България, двубой от "Лигата на Нациите" НА ЖИВО от 15:30 ч.