НОВИНИ

Ново убийство на чернокож разпали антирасистките протести в САЩ (ОБОБЩЕНИЕ)

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:18, 14.06.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Оставка на полицейски началник в САЩ заради поредното убийство на чернокож по време на арест. 27-годишен мъж беше застрелян в Атланта, след като оказал съпротива и атакувал двама полицаи.

Случаят става повод за нова вълна от бурни протести в страната. Несигурна остава обстановката и в Сиатъл, където вече няколко дни демонстранти са отцепили част от града, наречен от тях "автономна зона".

Петък вечер, Атланта. Полицейски патрул получава сигнал за заспал в автомобила си мъж пред заведение за бързо хранене.

След проверка става ясно, че 27-годишният Рейшард Брукс е в нетрезво състояние. Оказва съпротива по време на ареста, успява да вземе електрошоковата палка на един от полицаите, следва кратка схватка.

Кадрите са запечатани от няколко камери. В следващия момент, извън кадър, се чуват няколко изстрела. Брукс е прострелян, а по-късно умира в болница.

Позицията на патрулите - мъжът е направил опит да ги нападне с електрошока. Новината за минути се разнася в Атланта и разпалва ожесточени протести.

Полицаят, натиснал спусъка, е уволнен, партньорът му е временно отстранен, а шефът на полицията подаде оставка.

Кийша Ланс Ботъмс, кмет на Атланта: Началник Шийлдс незабавно предложи да се оттегли. За да може градът да продължи напред в процеса на възстановяване на така необходимото доверие между различните общности.

В Сиатъл вече четвърти ден продължава окупацията на района около Капитолийския хълм. Протестиращи отцепиха района и го обявиха за автономна зона.

По всичко личи, че антирасистките настроения ще продължат да бушуват в САЩ. Във Вашингтон антифашистки организации се събират на протест срещу президента Доналд Тръмп. По думите им - за да го поздравят за днешния му 75-и рожден ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антирасистките протести в Европа продължават
Антирасистките протести в Европа продължават
22-ма заразени в Буковлък, в селото не вярват, че има коронавирус
22-ма заразени в Буковлък, в селото не вярват, че има коронавирус