НОВИНИ

Прегърдки за първи път от месеци в дома за възрастни хора в Сао Паоло

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:34, 14.06.2020
Чете се за: 01:04 мин.

"Завеса за прегръдки" не е име на филм, а истинско изобретение, което позволява в условията на пандемия да прегърнеш любим човек. Кой е измислил приспособлението, как се използва то и какви са реакциите след това - отговорите следват.

За първи път от месеци в този дом за възрастни хора в бразилския град Сао Паоло се прегръщат... Обитателите могат да видят, а вече и да усетят най-близките си. Помага им "завесата за прегръдки" - Стоманена рамка, плътен найлон и няколко отвора за ръцете - не сложното, но ефективно приспособление. Зад проекта стои бизнесменът Бруно Зани.

Бруно Зани, автор на идеята: Вдъхновението дойде от документалния филм "Прегръдка 3 минути", запечатала историите на мигрантите по границата между Съединените щати и Мексико.

Kъсометражният филм показва колко много и малко са 3-те минути, които имаш за да прегърнеш близки хора, които не си виждал понякога с десетилетия. Преди прегръдките обаче се спазват строги правила - хората и от двете страни на преградата слагат ръкавици и ръкавели. А след всяко използване, съоръжението се дезинфекцира.

Маиара Мартинс, терапевт: Сега, след като е ясно, че пандемията ще продължи дълго, искахме да намерим сигурен начин семействата да видят любимите си хора. Възрастните близките, които живеят в домове, да имат възможност да поздравят роднините си, да се убедят, че все още са обичани и са част от семействата си.

Брузно Зани предоставя завесата безвъзмездно. Апелира към бизнеса - в Бразилия и по света, да се включи в проекта, за да може повече хора да се прегръщат. За хората и от двете страни на завесата срещите са безкрайно емоционални.

Сибел Де Оливейра Кинли, жител на дома: Обичам живота... ако не беше семейството ми и Бог... за какво да го живея. Но те са до мен.

Мурило Меира, посетител в дома: Мисля, че беше добре за нея и за нас, защото напоследък не прегръщаме никого, нали? Беше прекрасно да се докоснеш до някого.

Всички ще пазят топлината от човешкото докосване до следващия път, когато завесата за прегръдки отново дойде в този дом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Расте броят на бежанците към ЕС
Расте броят на бежанците към ЕС
Изпочупени пейки и потрошени мостчета в Лесопарка край Русе чакат ремонт 30 години
Изпочупени пейки и потрошени мостчета в Лесопарка край Русе чакат ремонт 30 години