НОВИНИ

Румен Овчаров: Битката в БСП е дали да бъде истинска опозиция, или нахранена и послушна

bnt avatar logo
от БНТ
10:32, 14.06.2020
Чете се за: 02:53 мин.
У нас

Датата 12 септември за избор на лидер на БСП е определена на базата на сблъсък между ръководството на партията и т. нар. вътрешнопартийна опозиция, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Румен Овчаров, член на Националния съвет на БСП.

Румен Овчаров: Важното от този пленум е, че изборът ще се състои, че всички опити на вътрешнопартийната опозиция да избират изцяло комисията, която да произвежда избора, да избират изцяло нови правила за провеждането му - всичко това беше отхвърлено и изборът ще се проведе така, както е определено и от конгреса.

Изтеглянето на датата за избор две седмици по-рано беше в резултат от компромис, предложен от една група обединители, каза Овчаров. Този пленум показа и къде са разделителните линии в партията.

Идеята на ръководството беше да се предизвика всенародна подписка, народен вот на недоверие, някои са предложили да има и протести, но вътрешнопартийната опозиция на пленума отхвърли и подписката, и протестите, съобщи Румен Овчаров.

Филмът не е всички срещу Корнелия, филмът е какво искат тези, които са срещу Корнелия и какво иска самата Корнелия и тези около нея - тези всички срещу Корнелия с този начин на гласуване, този начин на опозиционност, за послушна опозиция, нахранена опозиция, или опозиция, която иска действителна промяна и в партията, и в държавата.

„И Жаблянов, и Красимир Янков са в опозиционна позиция от известно време насам. Единият след като престана да бъде заместник- председател, а другият след като беше изваден от Изпълнителното бюро. Докато Кирил Добрев до онзи ден беше с Нинова. И е малко странно - стоиш в бюрото, участваш в управлението на БСП и изведнъж се оказва, че си опозиция", припомни Румен Овчаров.

Той допълни, че вчера Добрев е държал програмна реч как който иска да управлява трябва да бъде обединител: „Е добре, преди 4 години обединяваше опозицията срещу тогавашния председател, сега 3 години и половина обединяваше ръководството на партията срещу опозицията, сега започва да обединява пак опозицията срещу ръководството. Излиза, че единствената цел на тези действия е да се докопа колкото може по-близко до властта.” Според Овчаров това не може да бъде самоцел:

Румен Овчаров: Ние трябва да се обединим около някаква идея за обединение срещу управляващите. Не със спомени от миналото. Те трябва да се пазят, но бъдещето е това, което обединява една партия.Не трябва да се обединяваме, за да се качим на пост. "Стани да седна" сме го го гледали много пъти.

„БСП може и трябва да управлява. Но трябва да управлява с идеите, които левицата има предвид. Идеята не е БСП да бъде нахранена и послушна опозиция на едно правителство, което си прави каквото иска, храни няколко човека в партията, те манипулират всички останали и всички са доволни. Това вече го гледахме през 2014 г.,2015 г. до средата на 2016 г.”, подчерта Овчаров. Той допълни, че тогава БСП е била точно такава опозиция – кротка и безобидна.

„Доброто на вчерашния пленум е, че показа къде са разделителните линии в партията – по повод действията на БСП като опозиция. Вътрешната опозиция вчера отхвърли всенародния вот на недоверие срещу правителството, както и протести срещу властта. Искам да ги питам – с парламентарни действия ли БСП събра подписката за референдума за АЕЦ Белене и спечели референдума. Стоейки в парламента или излизайки на улицата сред хората? Нека припомня, че тогава го спечелихме с 60%. Или как беше свалена БСП от власт 1997 г. – с парламентарни действия ли?”, попита Овчаров.

„Сега членове на НС казват “дайте да внесем пак вот на недоверие”. За корупцията вече внасяхме. Какъв беше ефектът? Беше преди година. Не знам докога могат да се повтарят едни и същи неща по един и същи начин", каза Овчаров. Той уточни, че е човекът, критикувал Нинова най-остро още от първия й ден като председател: „Тогава всички т.нар. опозиционери стояха до нея и викаха Аве, Цезаре.”

„Важното от този пленум е, че прекият избор на председател от хората ще се състои. Всички опити на вътрешната опозиция да преизбират комисията, която да провежда избора, да преизбират изцяло нови правила за провеждането му – всичко това бе отхвърлено и прекият избор ще се проведе”, заяви Румен Овчаров. Той посочи, че преместването на датата за избора е в резултат на компромис.

Според Румен Овчаров за създаването на Държавната петролна компания няма солидни аргументи: „В България има над 3600 бензиностанции. Освен това много бензиностанции сега започнаха регистрация и общата им бройка е около 6000. Няма как със 100 държавни бензиностанции да се промени пазара.” Той подчерта, че има логика в данъчните складове, но това е можело да стане без фанфари.

„Не съм убеден, че КЕВР ще възстанови справедливо надписаните сметки на хората. По новия договор на България с Газпром цените ще бъдат променяни всеки месец, а КЕВР взе решение да променя цените на потребителите веднъж годишно. Това е безсмислено и несправедливо”, коментира Овчаров.

Попитан за конфликта на Васил Божков с управляващите, Румен Овчаров коментира, че в тази битка ще спечели държавата: „Не мисля, че Божков си прави илюзиите, че ще стане лидер на държавата, но това е фронт срещу Бойко Борисов. Успехът на неговия политически проект минава през свалянето на Борисов.”

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ракитич иска да остане в Барса
Ракитич иска да остане в Барса
Дони и Нети с нов албум от 25 юни
Дони и Нети с нов албум от 25 юни