НОВИНИ

БСП избира лидер на 12 септември

Вера Александрова
от Вера Александрова
15:41, 13.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Почти с пълно единодушие мнозинството в Националния съвет на БСП промени приетите на подпис дати за пряк избор на лидер на партията и провеждането на конгреса. Прекият вот за председател ще се проведе на 12 септември, а Конгресът на 26 и 27 септември.

Още в началото на заседанието мнозинството в Националния съвет отхвърли възможността да се прегласува взетото на подпис решение.

Валери Жаблянов: Решението на подпис не е решение.

Сергей Станишев: Не можем да позволяваме нещо, което касае основни неща за функционирането на партията, да бъдат правно оспорими. Един човек от тези,които са подписали да си оттегли подписа, всичко пада.

Красимир Янков: За мен е недопустимо един дълъг период, който се предлага до края на септември и средата на октомври. Близо година БСП да се занимава със себе си.

След разгорещена дискусия датите бяха променени. За Корнелия Нинова промяната не е проблем. Смята, че решението показва, че националният съвет е по-консолидиран, защото потвърди решението за пряк избор на лидер.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Вие сте били свидетели в последните месеци колко пъти беше оспорван прекия избор, включително и на конгрес се правеха предложения да се върне старото положение. Факт е, че всички тези противоречия днес бяха изгладени и абсолютно единодушно с един въздържал се приехме,че вървим напред, че пряк избор на председател ще има говори, че сме постигнали съгласие и излизаме единни.

Снимка: БСП

Предложението на Изпълнителното бюро за всенародна подписка за сваляне на правителството на Бойко Борисов също предизвика недоволството на част от вътрешната опозиция.

Красимир Янков: Тази подписка приляга на извънпарламентарни партии.

Сергей Станишев: Имаме толкова инструменти - парламентарни питания, анкетни комисии, разбира се, вот на недоверие, всичко това трябва да се използва.

В отговор Нинова обясни, че всички тези инструменти са използвани и затова сега ръководството търси по-широка подкрепа.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Съвсем нормално е да се търси подкрепа извън сградата на парламента, извън парламентарно представените партии, още повече че ние сме си го поставили като задача и цел още преди четири години.

Националният съвет обсъди социално-икономически план за възстановяване от кризата, предложен от Корнелия Нинова. В него има мерки за решаване на проблемите в икономиката, земеделието, здравеопазването, пенсионната система и социалната политика.

По-късно тази вечер Националният съвет отхвърли идеята за провеждане на Общонародна подписка за сваляне на правителството на Бойко Борисов, но одобриха предложението на Красимир Янков през юли БСП да внесе вот на недоверие на правителството на тема: "Коруцпия".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красен Кралев разреши да има повече зрители при провеждането на спортни мероприятия
Красен Кралев разреши да има повече зрители при провеждането на спортни мероприятия
Пожар е горял тази сутрин в затвора в Пловдив
Пожар е горял тази сутрин в затвора в Пловдив