НОВИНИ

Сериозен интерес от кадровици за Алпийския батальон

bnt avatar logo
от БНТ
12:40, 13.06.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Сериозен интерес към кадровата военна служба регистрират в 101-ви Алпийски полк в Смолян. За обявените 10 свободни места са кандидатствали 39 души. Наложило се е от Министерството на отбраната да отпуснат още 10 бройки за кадрови войници. Заради ковид епидемията конкурсите са отложени и ще се проведат в средата на юли.

Военнослужещите от полка обаче не спират с подготовката си и в момента са на 10-дневен полеви лагер в планината.

Вражеска бойна група напада отряд, патрулиращ в гранична планинска зона.

Ст. л-т Николай Соколов, зам.-командир на 2-ра алпийска рота: Поради трудния терен и невъзможността за извършване на маньовър с цел унищожаване на противника, взех решение да изпълним сигнал завеса, задимихме терена и се оттеглихме на безопасно разстояние.

Това е само една от тактическите задачи, които изпълнява алпийската рота по време на полевия лагер. Предстои им 48-часов преход за оцеляване в планината.

Ст. л-т Николай Соколов, зам.-командир на 2-ра алпийска рота: Километрите са 26 за два дни. Целта на тези занятия е да бъдем подготвени, когато трябва да покажем, че знаем и можем, да сме готови за подобни ситуации.

В гората занятия провеждат и снайперистите на полка. Друга от ротите има алпийска подготовка. Изпълняват изкачване, спускане на рапел и сваляне на ранен от скала.

Полк. Димитър Кацаров, командир на 101 Алпийски полк: Имаме дневни, нощни занятия, имаме различни преходи, оцелявания. Това са комбинирани такива занятия, които изцяло трябва да подобрят не само психическата готовност на личния състав да действа при екстремални условия, но и чисто физически да подготвим нашите военнослужещи да бъдат готови да действат на тоя изключително труден терен.

Тежките тренировки не отказват алпийците. От кадровата служба не само че няма отлив, а за едно свободно място в полка кандидатстват по четирима младежи от Смолян и региона.

Автор: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се догодина да бъде готов участъкът на АМ "Хемус" от Боаза до Плевен
Очаква се догодина да бъде готов участъкът на АМ "Хемус" от Боаза до Плевен
Съдят по бързото производство участниците в масовия бой в Пловдив, сред тях има и бременна жена
Съдят по бързото производство участниците в масовия бой в Пловдив, сред тях има и бременна жена