НОВИНИ

Красимир Вълчев: Обучението в електронна среда не е повишило средните резултати от матурата

bnt avatar logo
от БНТ
09:17, 14.06.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Мерките за дистанция са единственото различно нещо при провеждане на националното външно оценяване. Близо 60 000 седмокласници ще се явяват на изпити. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в "Денят започва с Георги Любенов".

На 17 юни ще бъдат изнесени по-подробни данни за резултатите от матурите.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Резултатите от матурите са малко по-високи от предишната година, което вероятно е свързано с трудността на изпита. Значително по-високи са по английски, малко по-високи са по български език и литература. Това показва, че обучението в електронна среда не е повишило средните резултати от матурата. Тепърва ще анализираме различията.

Като цяло обучението в електронна среда се проведе добре. Системата направи значителен скок, изтъкна Вълчев.

Анализите показват, че 72-73% от учениците са учили синхронно по време на дистанционното обучение. Около 2/3 от учениците са били по-мотивирани. 1-2% въобще не се били обхванати. 10-11% не са били обхванати ефективно. 25-26% са учили асинхронно.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Системата се справи добре, учиха учениците не по-малко, но това увеличи различията. Положителен резултат беше доброто взаимодействие с родителите. Наблюдаваме скок към иновациите. Ще имаме 600 иновативни училища.

Присъственото образование, обаче е най-доброто, каза Вълчев. Той изрази надежда от 15 септември учебната година да стартира нормално.

По думите му, висшите училища също дават добра атестация на матурите, казват, че са надеждна оценка. На кандидатстудентските изпити, обаче, има много повече отлични оценки, отколкото на матурите.

Тази година е намален приемът на студенти във всички висши училища, включително и в Софийския университет. Това означава, че при равни други условия ще влязат ученици с по-високи резултати, обясни Вълчев.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Нашите висши училища през последните години, 2-3 десетилетия, занижиха критериите. Това беше част от стратегиите им за конкуренция. Но времето за това свърши. Студентите са по-малко. Ние като държава ще финансираме по-малко студенти, но с по-високо финансиране на един учащ. При намален прием ще се влиза по-трудно, отколкото през минали години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барса разгроми Майорка, Меси с рекорд
Барса разгроми Майорка, Меси с рекорд
Левон Хампарцумян: Няма нищо лошо държавата да подкрепи частна банка, ако се прави по правилата
Левон Хампарцумян: Няма нищо лошо държавата да подкрепи частна банка, ако се прави по правилата