НОВИНИ

Левон Хампарцумян: Няма нищо лошо държавата да подкрепи частна банка, ако се прави по правилата

bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 14.06.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Докладите за транзакция над 30 000 лева се генерират автоматично. Това обясни банкерът Левон Хампарцумян по повод обвинението, че банката не е сигнализирала ДАНС за тегленето на големи суми пари от каса от Васил Божков. По думите му, това няма как да се случи.

Левон Хампарцумян, банкер: Банката има законово и регулативно задължение да го прави за транзакции над 30 000 лева. Не само теглене кеш, всякаква транзакция се докладва. Причинно-следствените връзки кой защо тегли това не е работа на банката. Има си процедури, има процедури, при които съответните органи имат достъп до банкова тайна.

Банкерът коментира и как и защо държавата участва в увеличение капитала на една частна търговска банка у нас. Това се прави заради еврото и общото развитие на държавата. Припомни, че при предишната криза от 2008 г. американската държава влезе с публични пари в много институции при много тежки условия.

Левон Хампарцумян, банкер: След като има цел да се влиза в еврозоната, да се стабилизира банковата система, подкрепа по излизане от кризата, ако това се прави по правилата, ако се прави с прозрачност, рационални аргументи, няма нищо лошо в това.

За влизането на България в чакалнята на еврозоната банкерът коментира, че е началото на един много дълъг процес. Последните държави, които се присъединиха към еврото стояха там около 5-6 години, обясни той.

Левон Хампарцумян, банкер: Доста години сме питали така, че да ни кажат не. Има начин на питане... Освен това, общата репутация на държавата като добро място за правене на бизнес е по-важна. В момента устойчивостта на една икономика е по-важна от размера й.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Вълчев: Обучението в електронна среда не е повишило средните резултати от матурата
Красимир Вълчев: Обучението в електронна среда не е повишило средните резултати от матурата
Наполи на финал за Купата след равенство с Интер
Наполи на финал за Купата след равенство с Интер