НОВИНИ

Къщите за гости в България са най-евтини в Европа

bnt avatar logo
от БНТ
11:58, 14.06.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Най-ниските цени на къщи за гости и частни квартири са в България. Това показва анализ от Германия, в който е направено сравнение на цените между 27 курортни дестинации в Европа.

Данните са от края на май и началото на юни, а проучването е на база цени предложени в 280 000 оферти на Стария континент. Средната нощувка в България излиза на цена 58 евро, а в Чехия например е 87. Във Франция и Португалия надхвърля 200 евро.

Мария Юрганчева от село Баня развива семеен бизнес с малък хотел за гости. Споделя, че развитието на туризма на фона на пандемията, очертава сериозна промяна в поведението на клиентите.

Мария Юрганчева: Аз мисля, че точно това ще бъде хита това лято, не за друго а защото къщите за гости са малко по затворен кръг и идват обикновено приятели хора които живеят заедно.

Бизнесът с къщи за гости е далеч по гъвкав, отколкото големите хотели, където е необходим по- голям персонал, което пък се отразява на крайната цена.

Георги Гърбев: Хората предпочитат къщите, защото всичко е на едно място няма много движение от стаята слизат в механата.

Мария Юрганчева: И в тази криза и в тази пандемия хората имат по малки доходи и а при нас цените са по нормални.

Заради страха от зарази, хората вероятно ще избегнат почивка в големите хотели, където има струпване на много хора. Към този момент обаче резервации за почивки в района на Банско, Добринище и Баня не липсват.

Малин Бистрин: Имаме запитвания и за конферентен туризъм, сега работим буквално само уикенда, но пък вижте и времето е лошо. Има си своите фактори но ние сме оптимисти.

Фактор в избора на туристическа дестинация на фона на кризата с COVID19 ще бъде и наличието на екстри, като басейн, сауна, джакузи и дори самостоятелно приготвяне на храна.

Автор: Слави Илиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевенското село Буковлък е с най-много заразени с коронавирус за денонощието
Плевенското село Буковлък е с най-много заразени с коронавирус за денонощието
Прекратиха разследване срещу футболист на Челси
Прекратиха разследване срещу футболист на Челси