НОВИНИ

Утопия или анархия - какво се случва в зоната, свободна от полиция в Сиатъл

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
23:10, 12.06.2020
Чете се за: 00:52 мин.
По света

След гнева срещу паметниците, свързани с робството, протестите придобиха още едно измерение. В Сиатъл протестиращите създадоха "зона, свободна от полиция". Американският президент нарече демонстрантите "анархисти и терористи".

"Добре дошли в автономната зона Capitol Hill". Съкратено ЧАЗ. Табелки насочват към района в Сиатъл без полицейско присъствие. Демонстрантите го отвoюваха в понеделник, след дни на ожесточени сблъсъци с полицията. Силите на реда затвориха местното полицейско управление заради заплахи то да бъде опожарено.

Зоната не е голяма. ЧАЗ владее пресечките между няколко сгради и част от парк. Откакто полицията се оттегли, там няма прояви на насилие. Има кътове, отредени за музика, поезия, медицински център. Определено е пространство и за бдения за Джордж Флойд.

В автономната зона има хора от всякакви възрасти.

"След седмици на протести е толкова хубаво да си част от нещо наистина позитивно", споделя гражданка.

Някои описват Зоната като "уличен фестивал", други като град в града...

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Няма да допуснем Сиатъл да бъде окупиран от анархисти. Ако трябва да влезем в града, ще влезем.

Кметът на града подкрепи протестиращите.

Джени Дъркан, кмет на Сиатъл: Ние сме град на страстите. Настояваме за справедливост... Президентът няма да разбере, че да слушаш някоя общност, не е слабост, а сила.

Засега Зоната няма лидер. Хората в ЧАЗ настояват бюджетът на полицията да бъде пренасочен към здравеопазването и обществените услуги. Докато ще се запази автономната зона - засега не е известно. От полицията в Сиатъл също нямат отговор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митко от Лом чисти паметници от пепелта на забравата
Митко от Лом чисти паметници от пепелта на забравата
Албанските сватби загубиха пищността си
Албанските сватби загубиха пищността си