НОВИНИ

Нова форма на протест срещу съвременния расизъм - поругаване на паметници

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:40, 12.06.2020
Чете се за: 00:41 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

По света тези дни статуи на Чърчил, Колумб и исторически личности от епохата на колониализма са мишена на антирасистките протести.

В Лондон британският премиер реагира остро срещу оскверняването на статуята на Уинстън Чърчил. Борис Джонсън напомни, че държавният лидер е действал във военно време и е спасил страната от фашизма и расистката тирания.

Само за седмица протестите заради убийството на Джордж Флойд избиха в събаряне на статуи, обезглавяване на такива паметници, оцветяване с цветни спрейове и всякакви подобни нападения.

Явлението напусна границите на Съединените щати и бързо се прехвърли в Европа. Ако полицейското насилие срещу чернокожия Флойд ни върна в миналия век, то атаките срещу статуи задълбаха много по-назад в историята и стигнаха до търговията с роби, зверствата в Белгийско Конго и войната между Севера и Юга в Съединените щати.

И не, като че ли тези атаки не намаляват, дори напротив. Това пък ражда едно друго странно явление - опаковане на паметници. Не става въпрос за добре познатото ни изкуство на опаковане, а за мярка с цел предпазване от вандализъм.

В САЩ и по-точно в Сиатъл тази седмица наблюдаваме още едно явление, сравнимо с утопия. Град без полиция. Утопия или анархия - какво се случва в зоната - вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Театър 199 с юбилей и нови отпечатъци на Стената на славата
Театър 199 с юбилей и нови отпечатъци на Стената на славата
Нова заповед: Задължителна изолация и/или болнично лечение при потвърдени случаи на COVID-19
Нова заповед: Задължителна изолация и/или болнично лечение при потвърдени случаи на COVID-19