НОВИНИ

Дните на изолация водят до депресия, а тя - до повече изпушени цигари

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:40, 12.06.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Още

До момента у нас няма изследване за връзката между коронавируса и тютюнопушенето и дали заболяването преминава по-лесно при пушачи или непушачи. Лекарите обаче са категорични, че дните на изолация и стоене в къщи 2 месеца са довели до влошаване състоянието на пациентите със сърдечни заболявания.

Според кардиолога д-р Рада Прокопова след прекратяване на изолацията повече хора са потърсили лекарска помощ в болниците и заради обездвижването много от тях са били със влошени сърдечни заболявания. Лекарите наблюдават и много случаи, в които хората са изкарали лек инфаркт и не са потърсили лекарска помощ.

Д-р Рада Прокопова - кардиолог: От стоенето в къщи изпадаме повече в депресия, в тревожни състояния, което е свързано съответно с по-високо ниво на употреба на алкохол, по-големи количества изпушени цигари. Много често сега ще се случва, както и става, при нас в отделението да пристигат хора с тежки сърдечни недостатъчности, които са претърпели инфаркт през тези 2 месеца, не са го овладели и не са отишли на лекар.

България продължава да е сред водещите в Европа по брой на пушачите и на първо място по тютюнопушене сред децата на 11 и 15 години. Това показват резултатите от проучване на Световната здравна организация в 45 европейски страни.

Как да е по-ефективна борбата с тютюнопушенето сред младите? Това е една от темите на Международен онлайн форум, който събра учени от различни сфери на общественото здраве.

Клайв Бейтс - консултант по обществено здраве, Великобритания: В борбата срещу зависимостите, основно място заема никотинът. Битката с него се води на принципно ново бойно поле и това е полето на младите хора. Този процес е нов и има съществени разлики от онова, което се случваше в миналото.

Според участниците в Международния форум основната цел на борбата срещу цигарите сега не е науката да се използва за всяване на паника с фалшиви новини или платени медийни кампании, а да се стигне до истински разговор с подрастващите за начините, които водят до намаляване на тютюнопушенето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Театър 199 с юбилей и нови отпечатъци на Стената на славата
Театър 199 с юбилей и нови отпечатъци на Стената на славата
Нова заповед: Задължителна изолация и/или болнично лечение при потвърдени случаи на COVID-19
Нова заповед: Задължителна изолация и/или болнично лечение при потвърдени случаи на COVID-19