НОВИНИ

Задържаният кандидат-кмет на Дупница бил осъден на 6 години затвор в Гърция

Окръжната прокуратура в Кюстендил провежда процедура по екстрадиция по Европейска заповед за арест

задържаният кандидат кмет дупница бил осъден години затвор гърция
bnt avatar logo
от БНТ
12:26, 12.10.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Окръжната прокуратура в Кюстендил внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Методи Захаринов. Вчера полицията задържа 47-годишният мъж, който е кандидат за кмет на Община Дупница.

Задържаха един от кандидат-кметовете на Община Дупница

Образувана преписка по повод материали, предоставени от Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" в МВР, съдържащи сведения за Европейска заповед за арест, съобщиха от Апелативната прокуратура в София. Заповедта е издадена от Апелативна прокуратура в Солун, Гърция, и касае българския гражданин Методи Захаринов.

47-годишният мъж се издирва от гръцките власти за изтърпяване на наказание по дело за притежание и разпространение на подправени евро банкноти. Решението на петчленния състав на Апелативния съд в Солун, с което Захаринов е осъден на 6 години "лишаване от свобода", е влязло в сила през 2014 г., уточняват от прокуратурата.

При извършена проверка е установено, че издирваният е регистриран в Общинска избирателна комисия - Дупница, като кандидат за кмет на Община Дупница в предстоящите на 29 октомври местни избори. Съгласно разпоредбата на чл. 160, ал.1 от Изборния кодекс лицето се ползва с имунитет. Това обстоятелство възпрепятства провеждането на процедура по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

С решение на Централната избирателна комисия от 11.10.2023 г. е разрешено Методи Захаринов да бъде задържан. На основание Европейската заповед за арест и решението на ЦИК, с постановление на Окръжна прокуратура -Кюстендил мъжът е задържан за срок до 72 часа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Български пощи" предупреждава за забавяне на доставките на пратки до Израел
"Български пощи" предупреждава за забавяне на доставките на пратки до Израел
Първо заседание на делото в Одрин за убития български граничар
Първо заседание на делото в Одрин за убития български граничар