Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Задава ли се краят на спекулата с дърва за огрев?

Николай Минков
от Николай Минков
20:25, 15.02.2022
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Планът е държавните горски и ловни стопанства сами да добиват, транспортират и продават дървесината на потребителите, без прекупвачи и посредници. Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова на общ брифинг с министъра на земеделието Иван Иванов.

"Първоначално ще заработят 17 склада на държавните горски стопанства. Те бяха показани на картата в министерството на земеделието, обясни вицепремиерът Корнелия Нинова. На по-късен етап ще бъдат включени и останалите 56. Там дървесината ще се предлага на добивна цена, като се избягва спекулата по веригата - прекупвачи и крайни клиенти.

В държавното горско стопанство Благоевград цената на добив не е променяна от години и се движи около 80 лв. за кубик, a с нацепване и транспорт дървата за огрев стигат до около 100 лв. за кубик. Местните лесничеи твърдят, че могат да поемата изцяло задоволяването на населението.

"Горското стопанство има възможност да задоволи нуждите на града. Предвид сезона, който сме, малко е по-трудно извозване на дърва, но сме в процес на подготвяне на по-ниски обекти, за да задоволим търсенето, което има и се надяваме да не се създава проблем с доставката на дърва за огрев на физически лица", заяви инж. Петко Ангелов, заместник-директор на ДГС Благоевград.

Според Нинова още тази зима 1 500 000 семейства ще имат възможност да получат дърва за огрев на добивни цени.

"Ограничаваме посредниците, които на някои места са по 3 - 4 фирми, които натоварват цената, на която се купуват дърва, за да ги препродават и за други цели. Ограничаваме ги и директно държавата влиза в ролята си, от държавните горски стопанства на цена по себестойност, на цена придобиване в гората за хората, с което ще помогнем", заяви Корнелия Нинова - вицепремиер, министър на икономиката.

Регионите, в които ще заработят складовете, са избрани след щателен подбор на потреблението, обясни Корнелия Нинова.

"Там дървесината ще се продава, за огрев, ще се продава на цената на добиване без никакви надценки, такси за гражданите. Плюс това от тези складове, спрямо политиката, която водим в помощ на семействата, ще се извозва до мястото, където живеят хората и където имат нужда от тези дърва", заяви Корнелия Нинова - вицепремиер, министър на икономиката.

Семейството на Александър Балдин от русенското село Бабово се отоплява само на дърва. При 160 лв. на кубик са притеснени как ще посрещнат следващата зима. Очаква, че след като заработят държавните складове цената да стане поносима.

"Въпреки топлата зима изгорихме за 2000 дърва и се надяваме догодина, ако се премахнат посредническите фирма да е на половина тази цена, защото сме работещи и едвам свързваме двата края".

"Приключваме с практиката една политическа сила да използва този механизъм за политически цели", заяви Александър Балдин.

А министърът на земеделието увери, че държавните складове няма да продават на фирми.

"Ще бъдат вземани всички необходими мерки, за да се избегнат всякакви опити за спекула, за прекупване на дървесина и преподаването ѝ с цел печалба. Целта е единствено да задоволим нуждите на местното население", заяви Иван Иванов - министър на земеделието.

А това ще става на база на списъци, предоставени от кметовете.

Корнелия Нинова обясни, че левицата не се отказала идеята си между първо и второ четене от Закона за бюджета да бъде внесено и предложението на БСП за намаляване на ДДС-то на стоките в така наречената "малка потребителска кошница", но все още по този въпрос няма споразумение с коалиционните партньори.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бюджетната комисия в НС обмисля намаление на парите на БНТ за кино
Бюджетната комисия в НС обмисля намаление на парите на БНТ за кино
15-годишният Исус върна 140 лв. и дебитна карта, получи първата си торта
15-годишният Исус върна 140 лв. и дебитна карта, получи първата си торта