НОВИНИ

Заев: Скопие се грижи и за българското малцинство, ще дадем гаранции с дипломатически ноти

заев скопие грижи българското малцинство дадем гаранции дипломатически ноти
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:13, 03.09.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Балкани
Слушай новината

Всички информации сочат, че в България ще има трети парламентарни избори, заедно с предстоящите президентски. Очаква се след това да бъде сформирано правителство, с което ще може да се преговаря за намиране на решение за отблокиране на процеса и начало на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. Това заяви днес премиерът на РС Македония Зоран Заев в отговор на въпрос, свързан с по-нататъшното развитие на отношенията с България.

"Имайки това предвид, очаквам в края на ноември и през целия декември да можем да приключим въпросите, тъй като всички те са посочени в пътната карта", каза Заев.

Това означава, че посредством сроковете и посочените институции за засилване ефикасността на реализацията на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България се дават и гаранции за неговото изпълнение.

"В същото време имаме готовност - и аз призовавам публично това да стигне до България, да номинираме двете дипломатически ноти", каза Заев.

"Едната, че Северна Македония е едно и също като Република Северна Македония, се отнася до териториалната цялост на Република Северна Македония. В нея се казва, че Скопие няма териториални претенции към някоя от съседните държави, включително България и има готовност да я изпрати, където е необходимо, „включително в ЕС, в България, на съседите, в ООН”.

Втората нота е свързана с ненамесата във вътрешните работи, включително по отношение на малцинствените права.

"Както казах в съвременна Европа, а ние се смятаме за европейци, България е член на ЕС, тези въпроси се решават от съда в Страсбург и няма защо ние да се намесваме или те да се намесват у нас по подобни въпроси. Нашата цел е да се грижим тук за всички етнически общности, за всички малцинства, които имаме в страната, включително и за българското малцинство. Определено правим това и много неща са подобрени", каза премиерът Заев.

Той изрази увереност, че когато животът се нормализира и проблемите с пандемията бъдат преодолени, капиталовите инвестиции в инфраструктурата могат да бъдат засилени.

Всичко това ще създаде по-положителна среда, особено у нас, но също и в България, за да можем да продължим по пътя си към Европейския съюз, подчерта македонският премиер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роналдо вече е и в Книгата на рекордите на Гинес
Роналдо вече е и в Книгата на рекордите на Гинес
51-годишен мъж даде шанс за живот на трима души
51-годишен мъж даде шанс за живот на трима души