Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Захариева: Чрез "Три морета" трябва да представим региона като добро място за инвестиции

от БНТ
19:26, 18.02.2021
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
захариева три морета представим региона добро инвестиции
Слушай новината

Възможностите на инициативата "Три морета" и българското председателство тази година трябва да бъдат използвани за представяне на региона като добро място за инвестиции и за възстановяване от кризата. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която е и национален координатор на инициативата, по време на онлайн форум "Три морета" 2021 г.: Пътят към София", организиран от Атлантическия съвет на САЩ.

"Политическите декларации не са достатъчни, необходима е всекидневна работа на правителствата и частния сектор - подчерта тя. - От нас зависи да ускорим изпълнението на проектите, да привлечем нови инвестиции в региона, да улесним бизнес контактите и свързаността между гражданите", каза Екатерина Захариева, която беше специален гост лектор на събитието.

Външният ни министър призова за по-активно взаимодействие между публичния сектор и бизнеса като гаранция за постигането на целите на инициативата, в която участват 12 държави членки на ЕС, подкрепени от САЩ, Германия и Европейската комисия.

"Убедена съм, че тази година е време за прилагане на решенията в рамките на "Три морета", каза още Захариева.

Тя подчерта силната подкрепа за инициативата от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, изразена в специално видеообръщение по време на срещата на външните министри и национални координатори миналата седмица.

Външният ни министър приветства заявения от САЩ ангажимент да подкрепи Инвестиционния фонд на "Три морета" с 1 млрд. долара за енергийни проекти, а също и решението на Корпорацията за финансиране на международното развитие на САЩ да направи първа вноска с 300 млн. долара. Тя изтъкна, че е от решаващо значение страните членки и партньорите от ЕС, Германия и САЩ да работят заедно за по-нататъшно разширяване на Фонда както с публичен, така и с частен капитал, и той да достигне целта от 5 млрд. евро.

"Изграждането на доверие в целия регион като атрактивен инвестиционен пазар с население над 110 млн. души се нуждае от целенасочена комуникационна стратегия, включваща не само политици, но и бизнес общности, неправителствени организации, медии. Уверени сме, че Атлантическият съвет ще продължи да ни подкрепя в това начинание, разпространявайки добрите новини за "Три морета" сред американските инвеститори", заяви Захариева.

Външният ни министър представи приоритетите на България в годината на председателството, сред които са енергийната сигурност и диверсификация на енергийните източници и пътищата им на доставка, както и увеличаването на транспортната и цифровата свързаност между страните. Тя подчерта, че една от целите на страната ни е и изграждането на по-добра регионална свързаност, включително в технологиите и иновациите, като надгради постигнатото от миналогодишното естонско председателство.

"Високотехнологичните разработки в областта на дигитализацията, енергийната ефективност и зелената икономика създават нови възможности за интелигентна мрежа между университетски изследователски и иновационни центрове, предлагайки шансове на нашите млади иноватори и айти специалисти да останат да работят в региона", заяви българският вицепремиер.

Сред участниците във форума бяха генерал Джеймс Джоунс, изпълнителен директор на програмата за "Три морета" в Атлантическия съвет, заместник-председателят на програмата посланик Джорджет Мосбахер, Матю Бойс, заместник помощник държавен секретар на САЩ, политически експерти и инвеститори от двете страни на Атлантика.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: Коалиция между ВМРО и БСП е невъзможна, с ДПС е забранено
Каракачанов: Коалиция между ВМРО и БСП е невъзможна, с ДПС е забранено
С военен ритуал и заря в Карлово отбелязаха 148 години от гибелта на Левски
С военен ритуал и заря в Карлово отбелязаха 148 години от гибелта на Левски