НОВИНИ

Захариева: Работата на Смесената комисия със Скопие трябва да се възстанови възможно най-скоро

захариева работата смесената комисия скопие възстанови възможно скоро
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
22:52, 04.09.2020
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева постави въпроса за цялостното изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония пред новия министър на външните работи на страната Буяр Османи.

В телефонен разговор с Османи Екатерина Захариева потвърди последователната подкрепа на България за европейската интеграция на Република Северна Македония и подчерта, че добросъседските отношения и спазването на Договора са ключово условие за напредъка по пътя към членството й в Европейския съюз.

„По време на българското председателство на Съвета на ЕС положихме много усилия, за да върнем темата за разширяването в дневния ред на ЕС, както и за решението за започването на преговори за членство с Република Северна Македония и Република Албания. Както знаете, България винаги е била и остава един от най-последователните поддръжници на европейската интеграция на Република Северна Македония, но подкрепата ни не е безусловна“, подчерта министър Захариева.

Тя изрази надежда за възможно най-скорошно възстановяване на работата на Смесената историческа комисия, която беше прекъсната от страна на Скопие заради изборите. Външният ни министър подчерта, че работата на комисията не бива да се политизира.

Министър Буяр Османи потвърди подкрепата за спазването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България и пое ангажимент да се запознае с възможностите за подновяване на работата на комисията. Той благодари за помощта от страната ни в условията на пандемията от коронавирус – както за репатрирането на хиляди граждани на Република Северна Македония през територията на България, така и за хуманитарната помощ.

Двамата министри обсъдиха ситуацията с разпространението на COVID-19, както и негативните последици за гражданите и бизнеса. Екатерина Захариева подчерта, че България застава твърдо зад създаване на общи критерии за контрол на вътрешните граници в ЕС в условията на пандемията и ще инициира дебат за вземането на подобно решение от страна на Европейската комисия.

Тема на разговора беше и предстоящата Среща на върха в рамките на съвместното председателство на Берлинския процес за Западните Балкани през ноември в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежите ни загубиха от Русия
Младежите ни загубиха от Русия
Беларус разпространи запис с предполагаем разговор между Берлин и Варшава за Навални
Беларус разпространи запис с предполагаем разговор между Берлин и Варшава за Навални