НОВИНИ

Законът за 9% ДДС внесен в НС, гласуват го в сряда

законът ддс внесен гласуват сряда
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:16, 15.05.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

ГЕРБ и Обединените патриоти внесоха в Народното събрание законопроета за намаляване на 9% ДДС за хотели, ресторанти и книги.

Законопроектът ще се гледа в сряда в НС и ще влезе в сила от 1 юли, обяви съпредседателят на парламентарната група на патриотите Искрен Веселинов.

Той допълни, че в законовата промяна управляващите ще регулират и ваучерите за почивка, които ще получат борещите се на първа линия срещи разпространението на COVID-19 - медици, полицаи и т.н.

По думите му намалението ДДС-то за определени стоки и услуги е срочна мярка и ще отпадне в края на следващата година.

Според Веселинов диференцираната ДДС ставка ще даде "шанс на нашия туризъм за допълнителна конкурентоспособност" в условията на криза, предизвикана от епидемията.

Депутатът обяви още, че с колегите си ще обсъдят и евентуалните ползи от предложението на ДПС за по-ниско ДДС и за детските стоки.

"В единия случай се опитваме да спасим стотици хиляди работни места и да стабилизираме бизнес, който дава 12% от БВП, а в другия случай говорим за различни социални политики. Не сме против социалните политики, но тук причината за внасянето на диференцираното ДДС за туризма е съвсем различна", обясни още Искрен Веселинов.

Точно преди три дни, на 12 май, премиерът Бойко Борисов обяви, че решението за 9% ДДС за заведенията и развлекателния сектор е политическо.

"ДДС не е данък на самия бранш, или на който и да е. Ще ми е интересно дали сега като с 11% падне ДДС, дали с 11% ще паднат и цените", посочи той.

Валери Симеонов, лидер на НФСБ, настоя, че мярката ще доведе до изсветляване на данъчните приходи.

Попитан за ваучерите, които бяха обявени като мярка за подпомагане в туризма, Симеонов каза, че те ще са за полицаи и медицински сестри и ще бъдат използвани при запълване на държавните бази и едва след като те се запълнят, ще могат да се използват и за другите бази.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангелкова: Отваряме границите поетапно за държави със сходна епидемична обстановка
Ангелкова: Отваряме границите поетапно за държави със сходна епидемична обстановка
Неочаквано и трагично – почина правнучката на последния владетел на Австро-Унгария
Неочаквано и трагично – почина правнучката на последния владетел на Австро-Унгария