Законът за забраната на абортите в Тексас отново влезе в сила

от БНТ , Източник: БГНЕС
15:56, 09.10.2021
Чете се за: 02:30 мин.
По света
законът забраната абортите тексас отново влезе сила
Слушай новината

Апелативният съд в Тексас прекрати временно съдебното решение, забраняващо действието на закона за абортите в щата. В петък съдът удовлетвори апелацията на тексаското правителство и забраняващият абортите закон отново влезе в сила.

Конфликтът около закона за забрана на абортите в Тексас продължава. Очаква се сега Белият дом да оспори решението на Апелативния съд във Върховния съд на САК.

Само два дни по-рано Федералният окръжен съд в Остин удовлетвори иска на американския правосъден министър срещу щата Тексас, с който прекрати действието на действащия там закон за почти пълна забрана на абортите.

Радикалният закон влезе в сила в Тексас от 1 септември и забранява почти напълно абортите след шестата седмица на бременността. Законът забранява абортите и в ситуации, когато бременността е настъпила вследствие на изнасилване или инцест. Освен това позволява практически на всекиго да подаде жалба в съда срещу който и да е човек, за когото се предполага, че е помогнал на жената да направи аборт, като изискуемата компенсация е минимум 10 000 долара.

По данни на правозащитните организации, между 85 и 90% от жените правят аборт след шестата седмица на бременността, тъй като по-голямата част от тях не подозират преди това, че са бременни.

Президентът на САЩ Джо Байдън определи този закон като „нелеп“ и „нарушаващ грубо конституционните права“. Той припомни решението на Върховния съд на страната от 1973 г., което легализира абортите в САЩ и забранява на правителството да ограничава правото върху тях до периода на независимата жизнеспособност на плода. Отделните щати не могат да забранят напълно абортите, но имат възможност да налагат ограничения.

Законът за абортите предизвика вълна от протести. Темата е една от най-спорните в САЩ. Републиканската партия настоява те да бъдат забранени, докато демократите поддържат тяхната законност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата ще протестира пускането под домашен арест на Венци Боксьора
Прокуратурата ще протестира пускането под домашен арест на Венци Боксьора
Облекчава се режимът за влизане в България за граждани на Великобритания
Облекчава се режимът за влизане в България за граждани на Великобритания