НОВИНИ

Зам. здравният министър: "Пирогов" се управлява абсолютно непрозрачно и еднолично

Проф. Балтов пречи на дейността на Съвета на директорите и управлява болницата еднолично, заяви д-р Димитър Петров

живо зам министърът здравеопазването пирогов управлява абсолютно непрозрачно
bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 15.07.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Слушай новината

Конкретният повод за отстраняването на директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов е проверката на Здравната каса. Това каза пред медиите заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Здравната каса имаше един междинен доклад, получен в МЗ преди 3 - 4 седмици. Сега излезе окончателният доклад, който потвърждава резултатите на междинния. Има нарушения по 700 - 800 клинични пътеки. Освен фиктивни пациенти и хора от персонала, има нарушения и по пътеки, които са с неоснования за неплащане - неизпълнен алгоритъм на пътеката, не направени задължителни изследвания или задължителна терапия, уточни д-р Димитър Петров.

Според него всичко, което касае обществените болници и обществените средства, трябва да се оповестява.

"Не можем да прикриваме факти. Има и други данни, включително от действащия Съвет на директорите. Те самите твърдят, че се управлява абсолютно непрозрачно "Пирогов". Проф. Балтов крие от Съвета на директорите материали, които те са му поискали. Вероятно ще излязат и други факти. Практиката показва, когато по отделни критерии сменим едно ръководство, след това излизат множество фрапиращи факти", каза д-р Петров.

Според него директорът на болницата пречи на дейността на Съвета на директорите и еднолично управлява една обществена болница. "Съветът на директорите твърди, че не им е предоставено помещение, бавят се материали и не се предоставят такива, за които имат право на достъп", каза д-р Петров.

"Възможно е за това нещо да носят вина и шефовете на определени клиники и отделения. Защото прави впечатление при проверката, че се касае по две клинични пътеки - бъбречна недостатъчност и чернодробни заболявания. Множеството такива случаи говорят за неупражнен контрол от страна на директора", каза още зам.-министърът.

Д-р Петров изрази опасения, че може да се стигне до укриване на документи.

Той допълни, че не може да приеме факта защо един ръководител на болница възприема отстраняването си като атака към болницата и лекарите. Това, което е правил един ръководител, няма общо с дейността на лекарите, каза д-р Петров.

"Поклон към работата на лекарите. Никой не е казал нищо срещу "Пирогов", нито срещу лекарите", допълни той.

Вижте какво още каза д-р Димитър Петров:

Проф. Балтов: Аз съм наказан и виновен до доказване на противното, по закон е обратното

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Найденов: Победата над Италия е най-силният ни мач
Найденов: Победата над Италия е най-силният ни мач
Английската полиция арестува четирима души за расистките обиди към Рашфорд, Санчо и Сака
Английската полиция арестува четирима души за расистките обиди към Рашфорд, Санчо и Сака