НОВИНИ

Започна почистването на река Стряма в района на село Трилистник

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 20.03.2023 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Започна спешно почистване на коритото на река Стряма в района на село Трилистник. Новината е глътка въздух за жителите на селото, които в неделя излязоха на протест заради реката. При последното наводнение миналата есен водата заля 112 къщи, а имаше семейства, които загубиха домовете си.

Коритото на река Стряма край Трилистник не е почиствано от години и гъстата растителност се е превърнала в основен проблем. Според специалистите дигите тук са здрави, но хората са притеснени, че ще се чисти само в този участък.

"От толкова години чакаме да го почистят коритото. Казаха, че тук само територията на селото ще почистят, а отгоре към другото село Калековец е още по-страшна работата дано и нататък да почистят щото ще стане наводнение", каза Запрян Дойков – жител на село Трилистник.

"Да, да, дигите не са проблем, проблем е растителността вътре, която надига водата и тя горката се чуди къде да излезе и естествено, че ще удря шамарите на нас. Над селото има някъде около 3-4 км, което е на територията на съседното село, откъдето и дойде водата. Ако и там не се изчисти, този огромен труд просто е безсмислен", каза Мирчо Петров – кмет на село Трилистник.

С изкореняването на самораслите дървета днес се заеха два багера и булдозер, командировани от съседни клонове на "Напоителни системи", тъй като в Пловдивско техниката е недостатъчна и амортизирана.

"Миналата година наводняването на село Трилистник стана през аварирал участък срещу село Калековец, който ние вече го възстановихме с наши сили и там вече дигата е възстановена", обясни инж. Никола Кърнолски – "Напоителни системи" - Пловдив.

Почистването на коритото край Трилистник ще струва около 300 хиляди лева и ще отнеме месец. След това техниката ще се премести в района на Войнягово. Изкоренените дървета, които са годни да се ползват за огрев, впоследствие ще бъдат раздадени на нуждаещи се в община Марица.

Репортер: Нели Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво е състоянието на мигрантите, ранени край Алдомировци?
Какво е състоянието на мигрантите, ранени край Алдомировци?
Даниел Пешков и Антония Григорова спечелиха по четири титли на държавното първенство по ски-бягане в Белмекен
Даниел Пешков и Антония Григорова спечелиха по четири титли на държавното първенство по ски-бягане в Белмекен