НОВИНИ

Започна преместването на мигранти от центъра в "Овча купел"

Столичният общински съвет заседава извънредно за сигурността в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:19, 14.03.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Първата група от 30 души вече е изведена от центъра за бежанци в "Овча купел". Това заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева пред столичния общински съвет. Предстои поетапното извеждане на настанените в него мигранти и пренасочването им към центрове в други части на страната.

"Центровете за настаняване да са с капацитет не повече от 500 човека и ако е възможно до 300 човека защото анализа показва, че по този начин контроилът е най-добър и дори, ако пак на битова основа възникне разправия много по-ленсо се овладява ситуацията оещ в центъра", заяви Мариана Тошева, председател на ДАБ при МС.

Столичният общински съвет заседава извънредно по въпросите на сигурността в града. Заседанието беше свикано по настояване от общински съветници заради напрежението в столицата и зачестилите инциденти с участието на мигранти през последните дни. Освен председателят на Държавната агенция за бежанците в България, на заседанието присъстват главният секретар на МВР Живко Коцев и директорът на СДВР - Любомир Николов.

Пред общинските съветници главният секретар на МВР посочи, че анализите на последните инциденти сочат, че тке са от криминален характер и нямат етнически или ксенофобски мотиви. Директорът на СДВР Любомир Николов изтъкна, че негов приоритет е да гарантира сигурността в столицата.

Кметът Васил Терзиев призова проблемът да не се политизира:

"Както казах, изполвахме случая за незсвързани инциденти - грабеж, битови свади, емоционално да се съберем. Споделих какво стои в нашите планове, със СДВР заедно ще я изготвим, за това, кои са проблемните райони. С районите кметове какви проблеми има и каква е нашата стратегия, къде да бъдат точките, на които ще слагаме камери, как трите различни екипа, които се занимават с видеонаблюдение, да засилим анализа, който води до конренти политики и това да доведе до по-добро взаимодействие със СДВР".

Подробности вижте във включването на Карина Караньотова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вселенският патриарх Вартоломей отслужи заупокойна молитва в памет на патриарх Неофит
Вселенският патриарх Вартоломей отслужи заупокойна молитва в памет на патриарх Неофит
Георги Захариев представи предложения от него Изпълком, отправи и индиректа покана към Христо Стоичков
Георги Захариев представи предложения от него Изпълком, отправи и индиректа покана към Христо Стоичков