НОВИНИ

В Троянския манастир беше отслужена заупокойна литургия в памет на патриарх Неофит

bnt avatar logo
от БНТ
10:58, 14.03.2024
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Заупокойна света литургия в памет на патриарх Неофит беше отслужена тази сутрин в Троянския манастир от негово високо преподобие архимандрит Григорий. В троянската света обител, на 3 август 1975 г. Неофит приема монашеството от патриарх Максим.

До края на земните му дни това беше място за уединение и любим манастир на патриарха, който винаги празнуваше рождените си дни там, отказваше подаръци и призоваваше миряните за дарения към бедните и слабите.

За хората, които днес се събират в Троянския манастир да изразят почит и признателност, патриарх Неофит е обединител със своята безкрайна доброта, благост и смирение.

"Той не пропускаше храмовия празник и винаги на 14 август идваше тук, беше наш гост, обичаше Троянския манастир. Заедно сме пели на клира. Още тогава ми направи впечатление като духовник, вече аз архимандрит за неговия тънък усет за смирение и лично той от по-нисши по ранг от него хора, видях как взима смирено и кротко прошка и целуваше ръка. В този манастир именно той е поел монашески постриг", разказа архимандрит Григорий от Троянския манастир.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НСИ: Инфлацията продължава да се забавя
НСИ: Инфлацията продължава да се забавя
Ново велико постижение за Петър Стойчев
Ново велико постижение за Петър Стойчев