НОВИНИ

Започна протестът на ЦСКА срещу БФС, Бербатов и Стойчо Младенов го подкрепиха (Обзор)

БФС протест
bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 28.03.2022
Чете се за: 05:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Днес в 12.00 часа на обяд бе дадено началото на безсрочен протест, организиран от ръководството на ЦСКА срещу управлението на Българския футболен съюз.

Денонощен палатков лагер бе опънат пред Националната футоболна база "Бояна" в столицата, в следствие на наказанията, наложени на клуба от страна на съюза. Заради участието си на конгреса на 18 март, организиран от Димитър Бербатов, на който бившият футболист бе избран за президент на централата, БФС глоби 31-кратните шампиони с 15 000 лева и отстрани за една година изпълнителният директор Филип Филипов от футбола у нас.

Протестът бе подкрепен и от цялото треньорско ръководство на "армейците", предвождано от старши-треньора Стойчо Младенов.

"Тук сме като фенове загрижени както за клубния футбол, така и за националния. Това, което ще се отрази от вас, медиите в България, да даде отражение и да се отрази и по света", сподели Стойчо Младенов.

Наставникът разкри, че се надява на промяна.

"Българският футбол се управлява от хора, които гледат личните си интереси. С феновете сме едно цяло. Когато сме заедно, сме силни. Когато сме обединени, сме още по-силни. В това отношение няма различния между нас, ако трябва и ние всеки ден ще идваме тук. Този протест е безсрочен", каза още треньорът на "червените".

Изпълнителният директор на ЦСКА - Филип Филипов, който в последствие бе назначен за градинар в клуба, заяви, че протестът пред БФС ще продължи докато ръководството на съюза не си подаде оставките.

"Протестът ще продължи докато хората, които взимат абсурдни решения и убиха футбола в България, не си подадат оставките", заяви пред медиите Филипов.

Известният фен на тима - Иван Велчев, допълни, че иска футболът у нас да започне на чисто с млади и грамотни хора, визирайки кандидат-президента Димитър Бербатов и екипа му.

"Искаме ново начало за футбола ни с млади и грамотни хора. Няма как да търпим тези своеволия и няма как националният отбор да губи от всичко, което може да се движи. Това ръководство на БФС се е превърнало в единица мярка за наглост", каза Велчев.

По-късно и самият Бербатов се присъедини към започналия протест на феновете на ЦСКА, след като бе разпитан в главна дирекция "Национална полиция" относно сигналът му за натиск към клубове от страна на Българския футболен съюз.

"Разпитът бе по сигнал на мен и на моя екип, който подадохме преди време, че има репресии върху клубовете с контрадекларации за отмяна на конгреса на 18 март. Сега пак се случи същото нещо, ние пак подадохме сигнал и ни извикаха по него", заяви бившият футболист.

Димитър Бербатов след разпита: Потвърдихме сигнали от клубовете

"Ако бездействаме, ще има още 16 години, в които нищо няма да се промени. Това не е начинът, но сме принудени. Всеки има правото да изразява протеста си мирно, цивилизовано и културно. Ние идваме, за да покажем отношение. Това, което се случи с изключването на клубовете е несправедливо и неморално", сподели още рекордьорът по голове с националния отбор.

В сутрешния блок на БНТ "Денят започва", Бербатов заяви, че единственият изход от създалата се ситуация около избора за президент на Българския футболен съюз, както и в родния футбол като цяло преминава през нов обединителен конгрес.

Бившият футболист смята, че конгресът на 18 март, на който беше избран за президент на БФС от 76 клуба, е проведен честно и според законите. Той обаче не скри, че все още очаква решението на съда по внесената подписка за провеждане на изборен конгрес, която екипът му събра.

"Ситуацията e абсурдна, тъжна и разочароваща. Продължаваме да се борим с всички законови мерки", категоричен бе Димитър Бербатов.

В отговор на протеста на ЦСКА, БФС цитира 5 случая за последните 20 години, в които е оказал помощ на 31-кратните шампиони, а впоследствие съюзът се е превръщал в дежурен виновник за проблемите, основно причинени от недобросъвестното управление на клуба през годините.

Ръководството на футболната централа смята, че протестът е "обязден от нездрави лични амбиции на самопровъзгласила се за президент фигура (Димитър Бербатов), целяща единствено да раздели футболната общественост за постигане на користните си цели".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Михайлов: Приветствам отпадането на почти всички мерки
Проф. Михайлов: Приветствам отпадането на почти всички мерки
Благотворителен концерт "Заедно за Украйна" в Народния театър
Благотворителен концерт "Заедно за Украйна" в Народния театър