НОВИНИ

Започна проверка за липсващите в аптеките лекарства

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:03, 01.11.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
липсват важни лекарства аптеките благоевград медикаменти инхалации деца
Слушай новината

Започнала е проверка за липсващите в аптечната мрежа лекарства. Според здравния министър трябва да се разшири списъкът с наблюдаваните от държавата медикаменти и при изчерпване на количества под 65% в аптеките, да се спира износът.

Причините за недостига е решение на здравните власти от преди няколко месеци - значително бе намален броят на медикаментите, които се следяха от държавата и при проблем, се забраняваше реекспортът им.

"До март месец формулата беше заложена по един начин, при което попадаха между 290 и 350 продукта в този списък, беше направена промяна във формулата след извършен одит на системата, след което към момента попадат между 60 и 80 продукта на седмична база", каза Богдан Кирилов - изпълнителен директор на Агенция по лекарствата.

Шефът на Агенцията по лекарствата: Обмисля се връщането на старата формула за медикаментите в аптеките

"Ще започнем да видим какви са наличностите в складовите бази, защото може да се окаже, че и оттам не се зарежда в аптечната мрежа, че има наличност, но не постъпват, това е също обект на проверката, но основното ни решение е насочено в това да се завърнат в списъка на наблюдаваните медикаменти основните и важните медикаменти и за онкологични, и за диабет, и за хипертония, за които има липса и се очаква такава липса. При промяна в една формулировка могат да се завърнат около 240 - 250 медикамента за наблюдение", каза Асен Меджидиев - служебен министър на здравеопазването.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболните национали до 15 години победиха връстниците си от Румъния в контролна среща
Футболните национали до 15 години победиха връстниците си от Румъния в контролна среща
Контузиите на Иван Минчев и Кристиян Добрев от Славия не са сериозни
Контузиите на Иван Минчев и Кристиян Добрев от Славия не са сериозни