НОВИНИ

Започнаха масови проверки за носене на маски в градския транспорт в София

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
07:14, 11.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
Регионални

В София от рано тази сутрин започнаха масови проверки за носене на маски в столичния градски транспорт. Глоби от 300 до 1000 лева грозят нарушителите.

Спазват се правилата за носене на маски в градския транспорт, това е изводът, който правят от Центъра за градска мобилност след първите работни часове на проверяващите екипи. Имаше обаче и такива, които не носеха маски - глобата за тях е в размер от 300 до 1000 лева. Мярката не е само предупредителна, защото вече има и първи реални глоби.

Графикът на градския транспорт от днес се връща в нормалните си часове. Нестандартно за мнозина обаче започна понеделникът, с проверка, сваляне от автобуса и глоба за липса на маска. Солена глоба.

Всеки, който не беше сложил маска на лицето имаше оправдание. То обаче вече не важи пред полицията.

Димитър Дилчев - директор ЦГМ: Виждам, че господинът си е сложил блузата вместо маска, става ли по този начин да се пътува? Щом си е покрил носът и устата и така пътува, можем да го считаме за редовен. А, когато маската е смъкната под носа, важи ли? Много е важно в тази обстановка да бъдем съвестни и да покрием и носа и устата.

Продължава да важи забраната за влизане през първата врата, за да се пазят шофьорите от досег с пътниците.

Димитър Дилчев - директор - ЦГМ: Вътре самото пространство до шофьора също е оградено и е забранено за достъп на пътници, така че шофьорите са обезопасени, превозните средства се дезинфекцират по два пъти на ден и мога да ви уверя, че ако спазваме мерките, ако се пазим взаимно, градският транспорт е безопасно място.

От днес линиите на градския транспорт се връщат в нормалния си график преди извънредното положение, единствената промяна е в последните курсове, за градските линии те са около 10 часа, за крайградските около 10:30.

Димитър Дилчев - директор на ЦГМ "Започваме да следим какво ще бъде натоварването на градския транспорт, така че в момента, в който има необходимост тези графици ще бъдат променени.

Това е последната седмица, в която контрольорите на градския транспорт няма да налагат санкции за липса на билети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медицинските лица в болницата в Гоце Делчев са достатъчно, но не и защитните им костюми
Медицинските лица в болницата в Гоце Делчев са достатъчно, но не и защитните им костюми
#60 секунди без COVID-19: Националната библиотека и библиотекарите празнуват
#60 секунди без COVID-19: Националната библиотека и библиотекарите празнуват