НОВИНИ

Правната комисия разглежда мерките след края на извънредното положение

bnt avatar logo
от БНТ
06:02, 11.05.2020
Чете се за: 00:34 мин.
Политика

Кабинетът, а не здравният министър да обявяват извънредна епидемиологична обстановка след края на извънредното положение. Такава промяна в Закона за здравето предлагат депутатите от ГЕРБ.

Днес тя ще бъде разгледана заедно с останалите предложения в правната комисия на парламента за да се уточни по какви правила ще живеем след 13 май.

Според управляващите, целият Министерски съвет трябва да стои зад искането, основано на 8 критерия. Същата теза застъпва и опозицията в лицето на БСП.

От левицата настояват още за облекчения за кредитополучателите, подкрепа за работниците и по-ниско ДДС за храни и лекарства. От ГЕРБ предвиждат санкциите за нарушаване на карантината да останат и след 13 май.

Междувременно здравният министър настоява в сила да останат забраната за влизане у нас на чужденци извън ЕС, задължителната 14-дневна карантина за пристигналите от чужбина, както и ограниченото придвижване при възникване на нови огнища на заразата.

Все още под въпрос остава отварянето на детските градини. Както и бъдещето на туристическия сезон заради забараната за влизане на чужденци.

Окончателният вариант на законопроекта ще бъде гласуван утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облекчени мерки в Европа от днес
Облекчени мерки в Европа от днес
Слънчево и топло време днес
Слънчево и топло време днес