НОВИНИ

Витамин D и значението му за здравето

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:40, 10.05.2020
7364
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Има ли зависимост между дефицита на витамин D и високата смъртност при COVID-19? Според американски учени, отговорът е "да". Твърди се, че не нивото на здравеопазването или възрастта на пациентите, а липсата на витамини в организма, е сред основните фактори за по-високата смъртност в някои държави.

В продължение на няколко седмици, екип от Северозападния университет в щата Илинойс анализира данните от болници от няколко държави, сред които Китай, Германия, Италия, Испания, Великобритания и Съединените щати. Според изследването страните, в които има висока смъртност от коронавирус инфекция, не са тези с по-лоша здравна система, а тези, в които гражданите имат по-ниски нива на витамин D в организма си.

Предполага се, че причина за по-високата смъртност в Италия, а също и във Великобритания и Съединените щати, е комбинацията от липса на витамин D и процеса, известен като "цитокинова буря" - свръхреакция на имунната система. Цитокиновата буря е отговорът на имунната система към дразнител, какъвто в случая е вирусът, а последствията могат да са остър респираторен синдром и дори смърт.

Ролята на витамин D е както да укрепи, така и да контролира имунната система, включително да не допуска тя да стане хиперактивна.

С въвеждането на карантина, затворени вкъщи и с маски навън, мнозина почувстваха липсата на така мечтаните слънчеви лъчи и витамини. Ето защо собственикът на това соларно студио в Исландия не е изненадан от наплива в мига, в който отваря врати. UV-лъчите водят освен до хубав тен, и до синтез на витамин D.

Пол Адалхейдарсон, собственик на соларно студио: Отворихме минута след полунощ и работихме цялата вечер. Имахме стотина клиенти. На хората много им липсват слънцето, топлината, витамините.

Заключението на учените от Илинойс е, че при правилната доза витамин D в организма, вероятността заразените с COVID-19 да развият усложнения, е 50% по-ниска. Но това не означава, че трябва сами да решаваме колко витамини да пием, нито, че така се предпазваме от заразяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Образование под карантина - достъпно за едни, невъзможно за други
Образование под карантина - достъпно за едни, невъзможно за други
Полският парадокс - президентските избори, които не бяха отменени, но се проведоха
Полският парадокс - президентските избори, които не бяха отменени, но се проведоха