НОВИНИ

Облекчени мерки в Европа от днес

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:05, 11.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:23 мин.

Над 4 милиона и 100 хиляди души са заразени с коронавирус в света. Жертвите достигнаха 282 хиляди.

В китайския град Ухан, откъдето тръгна заразата, бяха подновени полетите, макар и през изминалото денонощие да са регистрирани нови заразени.

А в Европа - от днес влизат в сила нови, по-леки мерки. Повечето правителства обаче са категорични, че при влошаване на ситуацията, е възможно да се върнат към по-строг режим.

Милиони европейци от днес частично ще се върнат към нормалността. В обръщение към нацията, британският премиер Борис Джонсън обяви план за поетапно отваряне на страната. По думите му, най-лошите прогнози за Великобритания, са били за над половин милион жертви на COVID-19. Макар и това да не се случи, Лондон реши да преминава плавно към по-слаби мерки.

Борис Джонсън, премиер на Великобритания: Повече от два месеца всички ние живеем с тази нова ситуация. Загубихме много, загубихме любими хора, но само и единствено мерките, които спазвахме, ни предпазиха от истинска катастрофа. Би било неразумно да захвърлим всичко това и да зачеркенм постигнатото. Няма да допуснем втора вълна на заразата.

От сряда британците ще могат да прекарват повече време навън, но поне до юли ще трябва да спазват социална дистанция. Някои служители ще могат да се върнат на работа, но се препоръчва да не ползват градски транспорт. Училищата ще бъдат отворни най-рано на 1 юни и то, ако тогава бъде преценено, че няма опасност за децата и служителите. Месец по-късно ще заработят магазини и заведения. Очаква се по-късно днес да се обяви, че всички пристигащи от чужбина ще трябва да се подлагат на 14-дневна карантина.

Част от Испания също разхлабва мерките, но не и Мадрид и Барселона. Учениците в Испания, а също и в Италия няма да се върнат в класните стаи до края на тази учебна година.

Във Франция от днес не се изисква документ за напускане на дома. Ще работят фризьорските салони, цветарниците и магазините за дрехи. Затворени остават заведенията, кината и театрите. Френският министър на здравеопазването предупреди, че смекчаването на мерките може да бъде отменено.

Оливие Веран, министър на здравеопазването на Франция: Ако вирусът отново започне бързо да се разпространява, ще възобновим действието на карантинните мерки.

След като преди седмица беше въведено значително облекчаване на мерките, Германия отчете нов ръст на броя на заразените. Берлин не изключва повторно затягане на карантината.

В Гърция разрешават завръшващите гимназия да се върнат на училище, но само, ако бъдат разпределени така, че да няма струпване на много хора. Отварят врати и заведенията на открито.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 300 до 1000 лв. за неносене на маски в градския транспорт. Започват проверките в София
От 300 до 1000 лв. за неносене на маски в градския транспорт. Започват проверките в София
Правната комисия разглежда мерките след края на извънредното положение
Правната комисия разглежда мерките след края на извънредното положение