НОВИНИ

Започва ремонтът на банята в "Овча купел"

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
09:44, 13.03.2023 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Започва реставрацията на минералната баня в "Овча купел". Ремонтът на емблематичната сграда трябва да приключи до края на годината. Архитектурният облик и основната функция на сградата ще се запазят.

Към рекреативната и балнеологична зона на банята се предвижда добавянето на последния етаж и на научно- изследователски център.

ВИЖТЕ ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪСТОЯНИЕТО НА БАНЯТА СЕГА

"С ремонта се дава шанс сградата да бъде спасена. Първоначално сградата ще бъде разчистена от строителни отпадъци, след което ще се пристъпи към възстановяване на покривната конструкция, подмяна на сградните инсталации и възстановяване на оригиналния вид на фасадите и интериора", заяви в "Денят започва" Венета Хаджийска, директор на Регионалния исторически музей в София.

По думите ѝ банята ще запази своята функция, свързана с минералната вода.

"Ще има различни видове сауни, възможности за масаж. Предвидено е ремонтът да струва 7 милиона и 800 хиляди, като в края на годината сградата трябва да бъде възстановена", допълни Венета Хаджийска.

"Голяма част от жителите на квартала подкрепят ремонта. Не можем да си позволим още години разруха на сградата", добави Ангел Стефанов, кмет на район "Овча Купел".

Минералната баня в квартал "Овча купел" е едно от най-значимите технологични съоръжения в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, изградени на територията на София.

Банята функционира до края на 80-те години на 20-и век, след което е затворена и поради неподдържане започва да се руши.

През 2019 година с договор е прехвърлено безвъзмездно от държавата, чрез областния управител на област София, на Столична община правото на собственост върху двуетажната сграда на минерална баня "Овча купел" с цел нейното реновиране.

Столична община и Регионален исторически музей – София предприемат незабавно действия за опазването на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория "местно значение".

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Демерджиев: Над 190 са оперативните сигнали за купуване на гласове
Иван Демерджиев: Над 190 са оперативните сигнали за купуване на гласове
Задържаха 37 мигранти в микробус край София (СНИМКИ)
Задържаха 37 мигранти в микробус край София (СНИМКИ)