НОВИНИ

Започват безплатни профилактични прегледи за възрастните хора в Карловско

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 27.08.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

В Община Карлово започват безплатни профилактични прегледи за възрастните хора. Целта е да бъде повишена медицинската грижа в най-отдалечените села от общинския център.

От години градове и села в Карловско нямат общопрактикуващи лекари и аптека.

"В Клисура нямат наличен лекар в самия град - в Карлово и около Карлово хората лесно може да дойдат до болницата и да ползват здравни услуги, докато в отдалечените райони е трудно, трябва транспорт, да ангажират близки", заяви д-р Обрейко Обрейков, управител на МБАЛ "Д-р Киро Попов" в Карлово.

Затова управителят на карловската болница и главната медицинска сестра правят безплатни профилактични прегледи. До средата на септември по график във всички населени места те ще мерят кръвно налягане и кръвна захар, ще правят кардиограми и неврологични прегледи.

"Много хора боледуват, особен в Калофер, това е масово заболяване на костите, изобщо не ни го поема Здравната каса. При една операция едното коляно е 5000 лева, другото също 5000 лева, 10 000 лева, ние на тази възраст с тези малки пенсии не можем да ги отделим", допълни Димка Радойнова, жител на Калофер.

Възрастните хора най-често страдат от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

"Открихме завишени количества на кръвната захар на няколко човека, които неглижират собственото си здраве, но това е нормално при положение, че при тях липсва лекар. Необходимо е хората да си посещават личните лекари не само, за да си вземат рецептите, а за да има преглед, защото се откриват доста заболявания", каза още д-р Обрейко Обрейков.

Общинската болница обмисля безплатните прегледи да продължат и в бъдеще, като към екипа ще се присъедини и педиатър, тъй като в много от населените места децата не получават здравни грижи.

Репортер: Станислава Христозова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Световния ден на туризма - Алекови изкачвания на Витоша
Отбелязваме Световния ден на туризма - Алекови изкачвания на Витоша
Разби се американски летателен апарат, загинали са трима морски пехотинци, 20 са ранени
Разби се американски летателен апарат, загинали са трима морски пехотинци, 20 са ранени