НОВИНИ

Експлозии на бензиностанция в Румъния, има жертви и много ранени

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
09:57, 27.08.2023 (обновена)
6339
Чете се за: 02:40 мин.
Балкани
Снимка: БТА
Слушай новината

Трагедия в Румъния. Две експлозии на бензиностанция предизвикаха огнен ад, двама са загинали, 57 са ранени, много от тях тежко. Инцидентът е станал в град Креведия, на 30 километра северозападно от Букурещ. Ранените са настанени в болници в столицата. Някои от тях ще бъдат изпратени за лечение в чужбина.

Експлозия разтърсва бензиностанция в Креведия. Пламъци обгръщат две цистерни и близка къща. На място незабавно пристигат 25 коли на противопожарната служба и започват работа за овладяване на огъня. Разпоредена е евакуация в радиус от 700 метра. Спряно е движението на превозни средства по пътищата в района.

"Използвахме роботи при гасенето на пожара, за да намалим броя на пожарникарите, изложени на риск в близост до цистерната. На второ място бяха изпратени съобщения до жителите на района с информация за ситуацията и с нареждане за незабавна евакуация", заяви Раед Арафат, заместник-министър на извънредните ситуации.

Но въпреки предпазните мерки и усилията на огнеборците се стига до втора експлозия. Избухва колонка за пропан-бутан. Огромен черен облак обгръща мястото. 26 пожарникари са ранени. Мнозина от тях са с жестоки изгаряния. Осем души са интубирани на място.

В Букурещ премиерът Марчел Чолаку свиква спешно заседание на кризисен щаб през нощта.

"Ранените в тежко състояние са настанени в една от букурещките болници. Беше активиран Европейският механизъм за гражданска защита. Четирима от пострадалите почти сигурно ще бъдат прехвърлени в болници в Италия и Белгия. Опитваме се да спасим живота на колкото е възможно повече хора", допълни Марчел Чолаку, министър-председател на Румъния.

Дори и след втората експлозия пожарът продължава да бушува, а заместник-министърът Раед Арафат предупреждава, че има опасност от още експлозии на място заради цистерните на бензиностанцията.

Президентът Клаус Йоханис нарече случилото се трагедия и призова за бързо разследване, което да установи дали е имало нарушение на правилата, за да се предотвратят подобни трагедии в бъдеще.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олександър Усик нокаутира Даниел Дюбоа в деветия рунд и защити титлите си
Олександър Усик нокаутира Даниел Дюбоа в деветия рунд и защити титлите си
Илиян Радулов е шампион на турнира за юноши във Вашингтон
Илиян Радулов е шампион на турнира за юноши във Вашингтон