НОВИНИ

Година след бедствието в Карловско състоянието на речното корито на Стряма е същото

bnt avatar logo
от БНТ
20:14, 26.08.2023
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Година след водния кошмар в Карловско коритото на река Стряма е все още е в такова състояние, в каквото го е оставила стихията - непочистено и неукрепено.

Мостът, който свързва Слатина със съседното село Розино, го няма, няма и знаци, които да предупреждават за опасност. Хората живеят в страх, че при ново бедствие водите отново ще ги залеят. Търсили са помощ от всички институции, но резултат няма.

"Писали сме до междуведомствената комисия за бедствия и аварии, до МОСВ, до РИОСВ. Имаме единствено отговор от РИОСВ и връщат моята жалба в общината - да се заеме с този случай", каза Йорданка Семкова - жител на Слатина.

От Община Карлово посочиха, че коритото на река Стряма е изцяло ангажимент на държавата.

"Дали тя ще го направи през "Напоителни системи", дали ще възложи конкурс и ще докара фирми, но общината нито има право, нито има възможности да го направи", обясни д-р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово.

За дерето, което минава през селото, има проект и избран изпълнител, държавата е отпуснала аванс, но и неговото почистване и укрепване не е започнало.

"9 до 12 месеца... косата ми побеля от съгласувателни режими, но това е законът. В тази наша красива държава всичко се постига с борба и казах на слатинци, че докато не направим моста, улица първа, дерето, няма да спрем битката", каза кметът.

Обезверени и скептични жителите на Слатива все пак се готвят да посрещнат годишнината,от бедствието, което преобърна живота им

"Искаме на 2 септември да направим курбан за здраве. Не правим помени на този ден", каза Йорданка Семкова.

На 2 септември хората очакват да посрещнат стотиците доброволци и военни от цялата страна, които дариха и активно участваха в разчистването на тоновете земна маса от къщите и улиците на селото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивелин Попов е новият капитан на Ботев Пловдив
Ивелин Попов е новият капитан на Ботев Пловдив
Левски изгражда видеостена на "Герена" за реванша с Айнтрахт
Левски изгражда видеостена на "Герена" за реванша с Айнтрахт