НОВИНИ

Съдът остави Васил Божков в ареста, той ще обжалва

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:21, 26.08.2023 (обновена)
5058
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Слушай новината

Васил Божков остава в ареста за постоянно, реши съдът, след като вчера хазартният бос бе задържан при връщането си в България. По време на съдебното зъседание прокуратурата изнесе данни за комуникация и съвместен бизнес между Божков и лидера на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин.

На излизане от съдебната зала, на въпрос на БНТ дали ще обжалва, бизнесменът заяви, ще го направи.

Сочейки доказателства за близките отношения на Васил Божков с Пригожин и други руски граждани като Адам Миклер и Алексей Габрев, бивш шеф в Роснефт и определен от прокуратурата като част от управляващия елит в Москва, от държавното обвинение мотивираха тезата си, че Васил Божков има както финансовите, така и чисто логистичните възможности да се укрие.

Стана ясно още, че хазартният бизнес на Божков е стигнал дори до незаконно анексирания Крим, а в Молдова и у нас компании на бизнесмена се разследват за укриване на такси за хазарт. Делото беше гледано в късния следобед днес в Съдебната палата в столицата при засилени мерки за сигурност дори в сградата, въпреки че в почивния ден освен страните по делото вътре имаше само журналисти.

Какви разследвания се водят срещу Васил Божков?

Специални мерки за сигурност, оградени коридори и мълчание от страна на Васил Божков белязаха началото на съдебното заседание. В зала прокуратурата поиска постоянното задържане на бизнесмена, а Божков отговори: "прокурорът може да иска каквото си поиска".

Прокурор Ангел Кънев първо посочи доказателствата, които мотивират извода, че Божков може да укрие. Стана ясно, че е отпътувал от страната ден преди акцията, след като неназован политик го предупредил какво се подготвя. Освен това в компютър, иззет от офиса му, е намерена електронна кореспонденция с лидера на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин. Прокуратурата твърди още, че имало и контакти между бизнесмена и агенти на руските служби.

БНТ: Какви са били неговите бизнес отношения с Пригожин, вие ги споменахте в открито съдебно заседание?

Ангел Кънев, прокурор в СГП: Конкретиката я изложих в съдебното заседание, мисля, че не е редно тук извън зала да коментираме детайли. Всички обстоятелства, които бяха коментирани са изведени от писмените и гласните доказателства по делото, включително и класифицираната информация по делото. Всичко е коментирано във връзка с това имали обосновано предположение, че обвиняемият Божков е причастен към конкретната престъпна деятелност и дали може да се укрие. Сами видяхте, че съдът възприе тезата както за обоснованото предположение, така и че има опасност да се укрие.

"Това са неща, които вие чухте, че бяха някакси вкарани по това дело не знам по какъв начин и защо. И 90% отне от времето да се коментират истории за Крим, чухте за войната в Украйна, мафията, Европа", каза адвокатът на Божков Георги Гатев.

БНТ: Прокурор Кънев се опита по този начин да мотивира опасността от укриването на Божков?

Адвокат Георги Гатев: Може би това искаше да направи най-вече с тази цел се изложиха тези обстоятелства, връзките му с чужденци, с руснаци, с украинци, с не знам още кой. Вие чухте. Предполагам, че това беше целта, което разбира се е абсолютно незаконосъобразно, защото няма нищо общо с делото.

Прокуратурата изнесе и доказателства за договорки между Божков и бивши председатели на Комисията по хазарта за плащането на по-ниски такси срещу възнаграждения под масата. Освен това трябвало да се възпрепятстват лицензи на конкуренти, както и да се отнемат разрешения на оператори, които Божков не контролирал.

Съдът прие, че доказателствата са достатъчни, за да се предположи, че Васил Божков е извършвал тези престъпления и цитира показанията на бившата шефка на комисията Мария Филипова, която отказала подкуп от 10 хиляди лева на ден, както и да изпълнява поръчките на Божков. Тогава бизнесменът опитал да я изнасили.

Така, поне засега, Васил Божков остава в ареста. Жалбата му срещу днешното съдебно решение ще се гледа от Апелативния съд на 5 септември.

Адвокатът на Божков: Засега не дава обяснения

Адвокатът на Васил Божков заяви, че някой има интерес бизнесменът да е в ареста, но не посочи конкретно име. Обясни, че този извод прави от начина, по който през последните дни се отразявали събитията около Васил Божков и опитите да се направи връзка между неговото завръщане и убийството на Алексей Петров.

Самият Гатев още снощи пред "По света и у нас" обясни, че съвпадението е случайно. По думите му само преди два дни Божков е получил разрешение да напусне Обединените арабски емирства и се е прибрал с първия възможен полет у нас.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макс Верстапен тръгва от първа позиция на Гран при на Нидерландия във Формула 1
Макс Верстапен тръгва от първа позиция на Гран при на Нидерландия във Формула 1
Димитър Янакиев се класира за полуфиналите на турнир по бадминтон в Камерун
Димитър Янакиев се класира за полуфиналите на турнир по бадминтон в Камерун